Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah
Kajian ini dijalankan untuk menentukan komposisi proksimat dan juga kandungan asid lemak durian kuning (Durio graveolens Becc.) Sabah. Kandungan lembapan, abu, protein kasar, lemak kasar, serat kasar, karbohidrat dan asid lemak telah ditentukan. Keputusan analisis proksimat menunjukkan durian kunin...
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
2013
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/6460/1/11_Mohd_Hanif.pdf |
_version_ | 1796930299084406784 |
---|---|
author | Mohd Hanif Nasaruddin, Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor, Hasmadi Mamat, |
author_facet | Mohd Hanif Nasaruddin, Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor, Hasmadi Mamat, |
author_sort | Mohd Hanif Nasaruddin, |
collection | UKM |
description | Kajian ini dijalankan untuk menentukan komposisi proksimat dan juga kandungan asid lemak durian kuning (Durio graveolens Becc.) Sabah. Kandungan lembapan, abu, protein kasar, lemak kasar, serat kasar, karbohidrat dan asid
lemak telah ditentukan. Keputusan analisis proksimat menunjukkan durian kuning Sabah mempunyai kandungan
lembapan sebanyak 66.5%, protein 3.1%, lemak 5.5%, abu 1.1%, serat kasar 3.7% dan 20.2% karbohidrat. Sebanyak
13 komponen asid lemak telah dikenal pasti dengan peratusan asid lemak tepu adalah lebih rendah (30.3%) berbanding
asid lemak tidak tepu (69.7%). Peratusan asid lemak tepu yang paling tinggi adalah asid miristik (14.5%) manakala
asid laurik adalah terendah (1.3%). Untuk asid lemak tidak tepu pula, asid oleik paling tinggi (22.2%) manakala asid
lemak miristoleik paling rendah (1.9%). |
first_indexed | 2024-03-06T04:00:57Z |
format | Article |
id | ukm.eprints-6460 |
institution | Universiti Kebangsaan Malaysia |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T04:00:57Z |
publishDate | 2013 |
publisher | Universiti Kebangsaan Malaysia |
record_format | dspace |
spelling | ukm.eprints-64602016-12-14T06:41:14Z http://journalarticle.ukm.my/6460/ Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah Mohd Hanif Nasaruddin, Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor, Hasmadi Mamat, Kajian ini dijalankan untuk menentukan komposisi proksimat dan juga kandungan asid lemak durian kuning (Durio graveolens Becc.) Sabah. Kandungan lembapan, abu, protein kasar, lemak kasar, serat kasar, karbohidrat dan asid lemak telah ditentukan. Keputusan analisis proksimat menunjukkan durian kuning Sabah mempunyai kandungan lembapan sebanyak 66.5%, protein 3.1%, lemak 5.5%, abu 1.1%, serat kasar 3.7% dan 20.2% karbohidrat. Sebanyak 13 komponen asid lemak telah dikenal pasti dengan peratusan asid lemak tepu adalah lebih rendah (30.3%) berbanding asid lemak tidak tepu (69.7%). Peratusan asid lemak tepu yang paling tinggi adalah asid miristik (14.5%) manakala asid laurik adalah terendah (1.3%). Untuk asid lemak tidak tepu pula, asid oleik paling tinggi (22.2%) manakala asid lemak miristoleik paling rendah (1.9%). Universiti Kebangsaan Malaysia 2013-09 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/6460/1/11_Mohd_Hanif.pdf Mohd Hanif Nasaruddin, and Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor, and Hasmadi Mamat, (2013) Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah. Sains Malaysiana, 42 (9). pp. 1283-1288. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm |
spellingShingle | Mohd Hanif Nasaruddin, Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor, Hasmadi Mamat, Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah |
title | Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning
(Durio graveolens) Sabah |
title_full | Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning
(Durio graveolens) Sabah |
title_fullStr | Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning
(Durio graveolens) Sabah |
title_full_unstemmed | Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning
(Durio graveolens) Sabah |
title_short | Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning
(Durio graveolens) Sabah |
title_sort | komposisi proksimat dan komponen asid lemak ddurian kuning durio graveolens sabah |
url | http://journalarticle.ukm.my/6460/1/11_Mohd_Hanif.pdf |
work_keys_str_mv | AT mohdhanifnasaruddin komposisiproksimatdankomponenasidlemakdduriankuningduriograveolenssabah AT noorqhairulizzreenmohdnoor komposisiproksimatdankomponenasidlemakdduriankuningduriograveolenssabah AT hasmadimamat komposisiproksimatdankomponenasidlemakdduriankuningduriograveolenssabah |