Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA

Kajian ini dijalankan untuk mengesahkan kemampuan teknologi DNA mikroaturan cip gen OliproTM FoodPATH bagi mengesan bakteria patogen makanan. Sebanyak 9 jenis DNA bakteria patogen makanan telah digunakan iaitu Bacillus cereus, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Vibrio...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Sawei, Jelin, Norrakiah Abdullah Sani, Aminah Abdullah, Sahilah Abd. Mutalib
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2013
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/6680/1/04_Jelin_Sawei.pdf
_version_ 1796930353922834432
author Sawei, Jelin
Norrakiah Abdullah Sani,
Aminah Abdullah,
Sahilah Abd. Mutalib,
author_facet Sawei, Jelin
Norrakiah Abdullah Sani,
Aminah Abdullah,
Sahilah Abd. Mutalib,
author_sort Sawei, Jelin
collection UKM
description Kajian ini dijalankan untuk mengesahkan kemampuan teknologi DNA mikroaturan cip gen OliproTM FoodPATH bagi mengesan bakteria patogen makanan. Sebanyak 9 jenis DNA bakteria patogen makanan telah digunakan iaitu Bacillus cereus, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Shigella spp. dan Campylobacter spp. Sebanyak 36 kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan telah digunakan. Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan dilakukan dengan menggunakan kaedah reaksi berantai polimerase (PCR) dan penghibridan Southern-blotting di atas cip gen untuk mengesahkan kemampuannya. Keputusan daripada analisis hibridasi di atas cip gen telah dibandingkan dengan hasil gel elektroforesis 2.0% (w/v). Lima saringan diperlukan untuk menghabiskan 36 kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan. Setiap saringan, satu cip gen telah digunakan sebagai kawalan negatif tidak diinokulasikan dengan sebarang kombinasi DNA bakteria patogen makanan. Daripada hasil kajian, didapati bahawa semua kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan telah dapat dikesan. Cip yang digunakan sebagai kawalan negatif tidak menunjukkan kehadiran DNA. Oleh itu, daripada kajian ini cip gen OliproTM FoodPATH didapati memberikan keputusan yang lebih baik berbanding dengan 2.0% (w/v) gel elektroforesis.
first_indexed 2024-03-06T04:01:49Z
format Article
id ukm.eprints-6680
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
language English
last_indexed 2024-03-06T04:01:49Z
publishDate 2013
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
record_format dspace
spelling ukm.eprints-66802016-12-14T06:41:54Z http://journalarticle.ukm.my/6680/ Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA Sawei, Jelin Norrakiah Abdullah Sani, Aminah Abdullah, Sahilah Abd. Mutalib, Kajian ini dijalankan untuk mengesahkan kemampuan teknologi DNA mikroaturan cip gen OliproTM FoodPATH bagi mengesan bakteria patogen makanan. Sebanyak 9 jenis DNA bakteria patogen makanan telah digunakan iaitu Bacillus cereus, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Shigella spp. dan Campylobacter spp. Sebanyak 36 kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan telah digunakan. Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan dilakukan dengan menggunakan kaedah reaksi berantai polimerase (PCR) dan penghibridan Southern-blotting di atas cip gen untuk mengesahkan kemampuannya. Keputusan daripada analisis hibridasi di atas cip gen telah dibandingkan dengan hasil gel elektroforesis 2.0% (w/v). Lima saringan diperlukan untuk menghabiskan 36 kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan. Setiap saringan, satu cip gen telah digunakan sebagai kawalan negatif tidak diinokulasikan dengan sebarang kombinasi DNA bakteria patogen makanan. Daripada hasil kajian, didapati bahawa semua kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan telah dapat dikesan. Cip yang digunakan sebagai kawalan negatif tidak menunjukkan kehadiran DNA. Oleh itu, daripada kajian ini cip gen OliproTM FoodPATH didapati memberikan keputusan yang lebih baik berbanding dengan 2.0% (w/v) gel elektroforesis. Universiti Kebangsaan Malaysia 2013-12 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/6680/1/04_Jelin_Sawei.pdf Sawei, Jelin and Norrakiah Abdullah Sani, and Aminah Abdullah, and Sahilah Abd. Mutalib, (2013) Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA. Sains Malaysiana, 42 (12). pp. 1715-1720. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/
spellingShingle Sawei, Jelin
Norrakiah Abdullah Sani,
Aminah Abdullah,
Sahilah Abd. Mutalib,
Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA
title Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA
title_full Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA
title_fullStr Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA
title_full_unstemmed Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA
title_short Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA
title_sort pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan dna
url http://journalarticle.ukm.my/6680/1/04_Jelin_Sawei.pdf
work_keys_str_mv AT saweijelin pengesahanbagimengesanbakteriapatogenmakananmenggunakanteknologimikroaturandna
AT norrakiahabdullahsani pengesahanbagimengesanbakteriapatogenmakananmenggunakanteknologimikroaturandna
AT aminahabdullah pengesahanbagimengesanbakteriapatogenmakananmenggunakanteknologimikroaturandna
AT sahilahabdmutalib pengesahanbagimengesanbakteriapatogenmakananmenggunakanteknologimikroaturandna