Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia

Makanan berasaskan kacang soya terkenal di Asia sejak beribu tahun dahulu dan ia tidak hanya diiktiraf sebagai makanan tradisi tetapi mempunyai potensi untuk kesihatan. Kajian ini dijalankan untuk menentukan penerimaan, kesukaan dan kadar penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna di Semenanjung...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Maizura Murad, Wan Aida Wan Mustapha, Aminah Abdullah
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2014
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/7252/1/03_Maizura_Murad.pdf
_version_ 1796930500668948480
author Maizura Murad,
Wan Aida Wan Mustapha,
Aminah Abdullah,
author_facet Maizura Murad,
Wan Aida Wan Mustapha,
Aminah Abdullah,
author_sort Maizura Murad,
collection UKM
description Makanan berasaskan kacang soya terkenal di Asia sejak beribu tahun dahulu dan ia tidak hanya diiktiraf sebagai makanan tradisi tetapi mempunyai potensi untuk kesihatan. Kajian ini dijalankan untuk menentukan penerimaan, kesukaan dan kadar penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna di Semenanjung Malaysia. Seramai 330 responden telah terlibat dalam kajian ini. Mereka terdiri daripada pelajar universiti dan masyarakat umum yang berumur 18 tahun ke atas. Setiap responden diminta untuk mengisi borang soal selidik dengan seliaan penyelidik. Kajian menunjukkan bahawa 56% responden lebih menyukai susu soya berbanding dengan produk soya yang lain seperti taufufa (16%), kicap (9%), tempeh (8%), tauhu telur (7%) dan tauhu soya (4%). Sebahagian besar responden (>50%) percaya produk soya boleh mengurangkan risiko kanser dan osteoporosis. Sebanyak 89.4% responden makan tauhu soya. Sementara itu, 63.9% responden makan tauhu telur dan 42.2% suka tauhu telur yang digoreng. Lebih daripada 80% responden meminati warna, aroma, rasa dan tekstur tauhu telur.
first_indexed 2024-03-06T04:03:57Z
format Article
id ukm.eprints-7252
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
language English
last_indexed 2024-03-06T04:03:57Z
publishDate 2014
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
record_format dspace
spelling ukm.eprints-72522016-12-14T06:43:31Z http://journalarticle.ukm.my/7252/ Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia Maizura Murad, Wan Aida Wan Mustapha, Aminah Abdullah, Makanan berasaskan kacang soya terkenal di Asia sejak beribu tahun dahulu dan ia tidak hanya diiktiraf sebagai makanan tradisi tetapi mempunyai potensi untuk kesihatan. Kajian ini dijalankan untuk menentukan penerimaan, kesukaan dan kadar penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna di Semenanjung Malaysia. Seramai 330 responden telah terlibat dalam kajian ini. Mereka terdiri daripada pelajar universiti dan masyarakat umum yang berumur 18 tahun ke atas. Setiap responden diminta untuk mengisi borang soal selidik dengan seliaan penyelidik. Kajian menunjukkan bahawa 56% responden lebih menyukai susu soya berbanding dengan produk soya yang lain seperti taufufa (16%), kicap (9%), tempeh (8%), tauhu telur (7%) dan tauhu soya (4%). Sebahagian besar responden (>50%) percaya produk soya boleh mengurangkan risiko kanser dan osteoporosis. Sebanyak 89.4% responden makan tauhu soya. Sementara itu, 63.9% responden makan tauhu telur dan 42.2% suka tauhu telur yang digoreng. Lebih daripada 80% responden meminati warna, aroma, rasa dan tekstur tauhu telur. Universiti Kebangsaan Malaysia 2014-07 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/7252/1/03_Maizura_Murad.pdf Maizura Murad, and Wan Aida Wan Mustapha, and Aminah Abdullah, (2014) Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia. Sains Malaysiana, 43 (7). pp. 977-985. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/
spellingShingle Maizura Murad,
Wan Aida Wan Mustapha,
Aminah Abdullah,
Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia
title Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia
title_full Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia
title_fullStr Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia
title_full_unstemmed Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia
title_short Penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna Semenanjung Malaysia
title_sort penerimaan dan penggunaan produk soya dalam kalangan pengguna semenanjung malaysia
url http://journalarticle.ukm.my/7252/1/03_Maizura_Murad.pdf
work_keys_str_mv AT maizuramurad penerimaandanpenggunaanproduksoyadalamkalanganpenggunasemenanjungmalaysia
AT wanaidawanmustapha penerimaandanpenggunaanproduksoyadalamkalanganpenggunasemenanjungmalaysia
AT aminahabdullah penerimaandanpenggunaanproduksoyadalamkalanganpenggunasemenanjungmalaysia