Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan yis daripada fermentasi beras putih dan perang terhadap ciri fizikal roti. Yis daripada empat perlakuan fermentasi iaitu beras putih mentah (BP), beras putih dimasak (BPM), beras perang mentah (BB) dan beras perang dimasak (BBM) telah digunakan...
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
2015
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/8482/1/11_L.Y._Kong.pdf |
_version_ | 1796930778233307136 |
---|---|
author | Kong, L.Y. Masturah, E.H. Norhasidah, S. Maaruf, A.G. |
author_facet | Kong, L.Y. Masturah, E.H. Norhasidah, S. Maaruf, A.G. |
author_sort | Kong, L.Y. |
collection | UKM |
description | Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan yis daripada fermentasi beras putih dan perang terhadap ciri fizikal roti. Yis daripada empat perlakuan fermentasi iaitu beras putih mentah (BP), beras putih dimasak (BPM), beras perang mentah (BB) dan beras perang dimasak (BBM) telah digunakan untuk penghasilan roti. Kualiti roti dinilai daripada segi isi padu spesifik, tekstur, saiz, bilangan liang, kandungan kelembapan serta warna. Hasil kajian menunjukkan yis BBM menghasilkan isi padu spesifik roti yang tertinggi dan tekstur yang paling lembut. Kandungan kelembapan kulit dan isi roti yang difermentasi oleh yis BBM adalah tertinggi. Bilangan liang yang banyak dan saiz liang yang kecil pada roti yis BBM telah menghasilkan tekstur yang paling halus dan mempunyai kecerahan (L*) yang tertinggi. Keseluruhannya, yis BBM menunjukkan potensi sebagai agen penaik dalam industri bakeri. |
first_indexed | 2024-03-06T04:08:12Z |
format | Article |
id | ukm.eprints-8482 |
institution | Universiti Kebangsaan Malaysia |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T04:08:12Z |
publishDate | 2015 |
publisher | Universiti Kebangsaan Malaysia |
record_format | dspace |
spelling | ukm.eprints-84822016-12-14T06:47:18Z http://journalarticle.ukm.my/8482/ Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti Kong, L.Y. Masturah, E.H. Norhasidah, S. Maaruf, A.G. Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan yis daripada fermentasi beras putih dan perang terhadap ciri fizikal roti. Yis daripada empat perlakuan fermentasi iaitu beras putih mentah (BP), beras putih dimasak (BPM), beras perang mentah (BB) dan beras perang dimasak (BBM) telah digunakan untuk penghasilan roti. Kualiti roti dinilai daripada segi isi padu spesifik, tekstur, saiz, bilangan liang, kandungan kelembapan serta warna. Hasil kajian menunjukkan yis BBM menghasilkan isi padu spesifik roti yang tertinggi dan tekstur yang paling lembut. Kandungan kelembapan kulit dan isi roti yang difermentasi oleh yis BBM adalah tertinggi. Bilangan liang yang banyak dan saiz liang yang kecil pada roti yis BBM telah menghasilkan tekstur yang paling halus dan mempunyai kecerahan (L*) yang tertinggi. Keseluruhannya, yis BBM menunjukkan potensi sebagai agen penaik dalam industri bakeri. Universiti Kebangsaan Malaysia 2015-03 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/8482/1/11_L.Y._Kong.pdf Kong, L.Y. and Masturah, E.H. and Norhasidah, S. and Maaruf, A.G. (2015) Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti. Sains Malaysiana, 44 (3). pp. 399-403. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/ |
spellingShingle | Kong, L.Y. Masturah, E.H. Norhasidah, S. Maaruf, A.G. Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti |
title | Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang
sebagai agen penaik roti |
title_full | Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang
sebagai agen penaik roti |
title_fullStr | Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang
sebagai agen penaik roti |
title_full_unstemmed | Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang
sebagai agen penaik roti |
title_short | Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang
sebagai agen penaik roti |
title_sort | potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti |
url | http://journalarticle.ukm.my/8482/1/11_L.Y._Kong.pdf |
work_keys_str_mv | AT kongly potensiyisyangdipencildaripadaberasputihdanperangsebagaiagenpenaikroti AT masturaheh potensiyisyangdipencildaripadaberasputihdanperangsebagaiagenpenaikroti AT norhasidahs potensiyisyangdipencildaripadaberasputihdanperangsebagaiagenpenaikroti AT maarufag potensiyisyangdipencildaripadaberasputihdanperangsebagaiagenpenaikroti |