Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi

Faktor institusi dilihat berperanan penting dalam menentukan isu kemampanan agribusines jerami padi. Justeru, kajian cuba untuk merungkai kekangan di pihak institusi yang dihadapi oleh usahawan tani dalam membangunkan agribusines berasaskan jerami padi. Kajiselidik telah dijalankan ke atas 24 oran...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Rosmiza Mohd Zainol, Amriah Buang, Rosniza Aznie Che Rose, Jabil Map Jabil, Mazdi Marzuki
Format: Article
Language:English
Published: Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi 2015
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/9218/1/13xx-geografia-april15-rosmiza-edam1.pdf
_version_ 1796930940549726208
author Rosmiza Mohd Zainol,
Amriah Buang,
Rosniza Aznie Che Rose,
Jabil Map Jabil,
Mazdi Marzuki,
author_facet Rosmiza Mohd Zainol,
Amriah Buang,
Rosniza Aznie Che Rose,
Jabil Map Jabil,
Mazdi Marzuki,
author_sort Rosmiza Mohd Zainol,
collection UKM
description Faktor institusi dilihat berperanan penting dalam menentukan isu kemampanan agribusines jerami padi. Justeru, kajian cuba untuk merungkai kekangan di pihak institusi yang dihadapi oleh usahawan tani dalam membangunkan agribusines berasaskan jerami padi. Kajiselidik telah dijalankan ke atas 24 orang usahawan di Wilayah MADA dan 20 orang usahawan di Daerah Sekinchan yang terletak dalam Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) Barat Laut, Selangor. Kajian mendapati promosi yang lembab; kurangnya sokongan pihak institusi; polisi yang tidak memfokus terhadap pengurusan dan pembangunan jerami; kurangnya pengetahuan dan kemahiran di kalangan pegawai institusi; karenah birokrasi serta ketidakcekapan pengurusan di pihak institusi merencatkan pembangunan agribusines jerami. Pendekatan bersepadu dan efisien perlu dikukuhkan di peringkat institusi seperti sokongan padu pihak institusi; perencanaan polisi yang memfokus ke arah pembangunan jerami; mempertingkatkan promosi agar masyarakat lebih terdidik dan menghargai produk hijau. Ini diharap dapat meningkatkan permintaan produk hasilan jerami di pasaran.
first_indexed 2024-03-06T04:10:43Z
format Article
id ukm.eprints-9218
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
language English
last_indexed 2024-03-06T04:10:43Z
publishDate 2015
publisher Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi
record_format dspace
spelling ukm.eprints-92182016-12-14T06:49:19Z http://journalarticle.ukm.my/9218/ Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi Rosmiza Mohd Zainol, Amriah Buang, Rosniza Aznie Che Rose, Jabil Map Jabil, Mazdi Marzuki, Faktor institusi dilihat berperanan penting dalam menentukan isu kemampanan agribusines jerami padi. Justeru, kajian cuba untuk merungkai kekangan di pihak institusi yang dihadapi oleh usahawan tani dalam membangunkan agribusines berasaskan jerami padi. Kajiselidik telah dijalankan ke atas 24 orang usahawan di Wilayah MADA dan 20 orang usahawan di Daerah Sekinchan yang terletak dalam Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) Barat Laut, Selangor. Kajian mendapati promosi yang lembab; kurangnya sokongan pihak institusi; polisi yang tidak memfokus terhadap pengurusan dan pembangunan jerami; kurangnya pengetahuan dan kemahiran di kalangan pegawai institusi; karenah birokrasi serta ketidakcekapan pengurusan di pihak institusi merencatkan pembangunan agribusines jerami. Pendekatan bersepadu dan efisien perlu dikukuhkan di peringkat institusi seperti sokongan padu pihak institusi; perencanaan polisi yang memfokus ke arah pembangunan jerami; mempertingkatkan promosi agar masyarakat lebih terdidik dan menghargai produk hijau. Ini diharap dapat meningkatkan permintaan produk hasilan jerami di pasaran. Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi 2015 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/9218/1/13xx-geografia-april15-rosmiza-edam1.pdf Rosmiza Mohd Zainol, and Amriah Buang, and Rosniza Aznie Che Rose, and Jabil Map Jabil, and Mazdi Marzuki, (2015) Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi. Geografia : Malaysian Journal of Society and Space, 11 (4). pp. 140-151. ISSN 2180-2491 http://www.ukm.my/geografia/v2/index.php?cont=a&item=2&thn=2015&vol=11&issue=4&ver=loc
spellingShingle Rosmiza Mohd Zainol,
Amriah Buang,
Rosniza Aznie Che Rose,
Jabil Map Jabil,
Mazdi Marzuki,
Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi
title Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi
title_full Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi
title_fullStr Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi
title_full_unstemmed Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi
title_short Penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi
title_sort penilaian faktor institusi dalam menentukan kemampanan usahawan jerami padi
url http://journalarticle.ukm.my/9218/1/13xx-geografia-april15-rosmiza-edam1.pdf
work_keys_str_mv AT rosmizamohdzainol penilaianfaktorinstitusidalammenentukankemampananusahawanjeramipadi
AT amriahbuang penilaianfaktorinstitusidalammenentukankemampananusahawanjeramipadi
AT rosnizaazniecherose penilaianfaktorinstitusidalammenentukankemampananusahawanjeramipadi
AT jabilmapjabil penilaianfaktorinstitusidalammenentukankemampananusahawanjeramipadi
AT mazdimarzuki penilaianfaktorinstitusidalammenentukankemampananusahawanjeramipadi