Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu

Makalah ini cuba merungkai perbuatan makan dan makanan yang terkandung dalam karya sastera. Umum mengetahui bahawa makanan merupakan elemen penting sebagai pemberi nutrisi bagi kelangsungan hidup manusia. Namun begitu, makanan berubah fungsi apabila hadir dalam karya sastera. Begitu juga dengan e...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Suhaila Mohamed, Shaiful Bahri Md Radzi
Format: Article
Language:English
Published: Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan 2015
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/9460/1/11476-31158-2-PB.pdf
_version_ 1796930994159222784
author Suhaila Mohamed,
Shaiful Bahri Md Radzi,
author_facet Suhaila Mohamed,
Shaiful Bahri Md Radzi,
author_sort Suhaila Mohamed,
collection UKM
description Makalah ini cuba merungkai perbuatan makan dan makanan yang terkandung dalam karya sastera. Umum mengetahui bahawa makanan merupakan elemen penting sebagai pemberi nutrisi bagi kelangsungan hidup manusia. Namun begitu, makanan berubah fungsi apabila hadir dalam karya sastera. Begitu juga dengan episod makan yang menggambarkan maksud tertentu. Oleh yang demikian, makalah ini akan menyelidik fungsi perbuatan makan dan makanan yang ada dalam karya. Kajian ini memfokuskan karya Sulalatus Salatin, Hikayat Merong Mahawangsa, Hikayat Raja Pasai, Kitab Gemala Hikmat, Tuhfat Al-Nafis, Ketupat Cinta, Kisah Pelayaran Abdullah Munsyi ke Kelantan, “Lemang Nan Sebatang” dan “Nasi Ayam Laut Sepinggan”. Metodologi kajian adalah menggunakan kaedah kepustakaan dan analisis teks. Hasil kajian telah menemukan bahawa, aktiviti makan dan makanan menggambarkan adat, darjat, ikatan sosial, sindiran dan strategi.
first_indexed 2024-03-06T04:11:32Z
format Article
id ukm.eprints-9460
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
language English
last_indexed 2024-03-06T04:11:32Z
publishDate 2015
publisher Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan
record_format dspace
spelling ukm.eprints-94602016-12-14T06:50:00Z http://journalarticle.ukm.my/9460/ Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu Suhaila Mohamed, Shaiful Bahri Md Radzi, Makalah ini cuba merungkai perbuatan makan dan makanan yang terkandung dalam karya sastera. Umum mengetahui bahawa makanan merupakan elemen penting sebagai pemberi nutrisi bagi kelangsungan hidup manusia. Namun begitu, makanan berubah fungsi apabila hadir dalam karya sastera. Begitu juga dengan episod makan yang menggambarkan maksud tertentu. Oleh yang demikian, makalah ini akan menyelidik fungsi perbuatan makan dan makanan yang ada dalam karya. Kajian ini memfokuskan karya Sulalatus Salatin, Hikayat Merong Mahawangsa, Hikayat Raja Pasai, Kitab Gemala Hikmat, Tuhfat Al-Nafis, Ketupat Cinta, Kisah Pelayaran Abdullah Munsyi ke Kelantan, “Lemang Nan Sebatang” dan “Nasi Ayam Laut Sepinggan”. Metodologi kajian adalah menggunakan kaedah kepustakaan dan analisis teks. Hasil kajian telah menemukan bahawa, aktiviti makan dan makanan menggambarkan adat, darjat, ikatan sosial, sindiran dan strategi. Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan 2015 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/9460/1/11476-31158-2-PB.pdf Suhaila Mohamed, and Shaiful Bahri Md Radzi, (2015) Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu. Jurnal Melayu, 14 (2). pp. 274-290. ISSN 1675-7513 http://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/710
spellingShingle Suhaila Mohamed,
Shaiful Bahri Md Radzi,
Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_full Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_fullStr Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_full_unstemmed Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_short Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_sort makan dan makanan dalam kesusasteraan melayu
url http://journalarticle.ukm.my/9460/1/11476-31158-2-PB.pdf
work_keys_str_mv AT suhailamohamed makandanmakanandalamkesusasteraanmelayu
AT shaifulbahrimdradzi makandanmakanandalamkesusasteraanmelayu