Makanan dalam pembayang pantun Melayu: satu wacana dari perspektif gastronomi
Makanan merupakan antara keperluan asas dalam pembentukan kelangsungan hidup manusia. Makanan juga menjadi medium dalam perhubungan dan komunikasi antara manusia, yang merupakan sebahagian daripada ilmu gastronomi. Sebagaimana makanan, pantun turut dikenali sebagai alat menyampaikan perasaan. Pem...
Main Authors: | Khalila Ilia Ismail, Mohd Faizal Musa |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia
2016
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/9954/1/14132-38834-1-SM.pdf |
Similar Items
-
Pantun Peribahasa Melayu: Analisis Daripada Perspektif
Teori Pengkaedahan Melayu
by: Yahaya, Johari
Published: (2015) -
Pantun Melayu /
by: Wilkinson, Richard James, 1867-1941, et al.
Published: (1957) -
Alam pantun Melayu : studies on the Malay Pantun /
by: 291039 Daillie, Francois-Rene
Published: (1988) -
Kumpulan pantun Melayu /
by: Zainal Abidin Bakar
Published: (1984) -
Fungsi makanan dalam interaksi sosial masyarakat Melayu: satu kajian teks cerita rakyat
by: Suhaini Md Noor,, et al.
Published: (2021)