Baraq Jomo Diri terhadap Sair Bajau Kota Belud: Tafsiran dari persepsi linguistik antropologi - Saidatul Nornis, M. (University of Malaya, 2006)
Sebagai bentuk puisi yang wujud dalam situasi lisan, sair memanifestasikan budaya masyarakat Bajau. Memandangkan masyarakat ini tidak mempunyai sistem tulisan dan rata-rata penyampai puisi lisan seperti ini buta huruf, maka mod penyampaian puisi ini pastinya berlangsung sepenuhnya dalam situasi lisan. Puisi seperti sair mengandungi simbolik dan makna tersirat yang perlu difahami dari kaca mata budaya Bajau. Sehubungan itu, makalah ini berusaha untuk menjelaskan proses interaksi melalui tradisi lisan seperti sair dari persepsi linguistik antropologi.