Memikirkan semula reformasi Islam: keperluan pada wacana yang tenang tentang etika Islam - Farouk Musa, A.; Amir, A.N. (Islamic Renaissance Front, 2012)
Prinsip tidak dapat berubah, mutlak, dan kekal, tetapi pelaksanaannya dalam waktu ini atau dalam sejarah – model sejarah – adalah relatif, bertukar dan terus menerus berubah. Lantaran itu, prinsip keadilan, kesetaraan, hak asasi dan persaudaraan bangsa manusia yang memandu Nabi (saw) Islam sesungguhnya kekal sebagai rujukan yang melangkaui sejarah, tetapi model kota Madina yang diasaskan oleh Nabi Muhammad (saw) pada kurun ketujuh adalah realisasi historis yang terkait dengan realiti dan keperluan pada waktunya.