Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)

Satu kajian telah dijalankan di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sandakan untuk mengkaji kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (Carica papaya cv. Eksotika). Rekabentuk yang digunakan dalam kajian ini adalah Rekabentuk Rawak Lengkap dengan tuju...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2015
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17012/1/Kesan_rawatan_rendaman_terhadap_kualiti_potongan_segar_buah_betik.pdf
Description
Summary:Satu kajian telah dijalankan di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sandakan untuk mengkaji kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (Carica papaya cv. Eksotika). Rekabentuk yang digunakan dalam kajian ini adalah Rekabentuk Rawak Lengkap dengan tujuh jenis rawatan iaitu air suling (kawalan), larutan asid askorbik pada kepekatan (2% w/v), larutan asid sitrik pada kepekatan 1% (w/v), larutan kalsium kiorida pada kepekatan 0.5% (w/v), larutan madu pada kepekatan 10% (v/v), larutan asid askorbik pada kepekatan 2% (w/v) + larutan asid sitrik pada kepekatan 1% (w/v) dan larutan asid askorbik pada kepekatan 2% (w/v) + larutan kalsium kiorida pada kepekatan 0.5% (w/v) dengan tiga replika setiap satu. Selepas 24 jam, kualiti potongan segar buah betik telah dinilai. Dapatan kajian menunjukkan peratus kehilangan berat yang paling rendah dan nilai pH yang paling tinggi telah ditunjukkan oleh rawatan rendaman larutan 10% madu. Manakala, rawatan rendaman larutan 2% asid askorbik pula menunjukkan tahap kepejalan, hue warna dan kandungan pepejal larut yang paling tertinggi. Nilai kroma dan kecerahan warna yang paling tinggi telah ditunjukkan oleh rawatan larutan 0.5% kalsium kiorida. Berdasarkan keputusan kajian, rawatan rendaman larutan 2% asid askorbik telah memberikan kesan yang lebih baik kepada potongan segar buah betik berbanding rawatan kawalan. Namun begitu, kajian telah mendapati rawatan rendaman larutan 0.5% kalsium klorida juga memberikan kesan terhadap kualiti potongan segar buah betik. Kesimpulannya, kajian menunjukkan rawatan rendaman selain rawatan rendaman kawalan iaitu air suling memberikan kesan yang lebih kepada kualiti dan kesegaran potongan segar buah betik. Namun begitu, kajian yang lebih lanjut disarankan terhadap kualiti potongan segar buah betik.