Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)

Satu kajian telah dijalankan di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sandakan untuk mengkaji kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (Carica papaya cv. Eksotika). Rekabentuk yang digunakan dalam kajian ini adalah Rekabentuk Rawak Lengkap dengan tuju...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2015
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17012/1/Kesan_rawatan_rendaman_terhadap_kualiti_potongan_segar_buah_betik.pdf
_version_ 1796909566704746496
author Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani
author_facet Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani
author_sort Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani
collection UMS
description Satu kajian telah dijalankan di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sandakan untuk mengkaji kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (Carica papaya cv. Eksotika). Rekabentuk yang digunakan dalam kajian ini adalah Rekabentuk Rawak Lengkap dengan tujuh jenis rawatan iaitu air suling (kawalan), larutan asid askorbik pada kepekatan (2% w/v), larutan asid sitrik pada kepekatan 1% (w/v), larutan kalsium kiorida pada kepekatan 0.5% (w/v), larutan madu pada kepekatan 10% (v/v), larutan asid askorbik pada kepekatan 2% (w/v) + larutan asid sitrik pada kepekatan 1% (w/v) dan larutan asid askorbik pada kepekatan 2% (w/v) + larutan kalsium kiorida pada kepekatan 0.5% (w/v) dengan tiga replika setiap satu. Selepas 24 jam, kualiti potongan segar buah betik telah dinilai. Dapatan kajian menunjukkan peratus kehilangan berat yang paling rendah dan nilai pH yang paling tinggi telah ditunjukkan oleh rawatan rendaman larutan 10% madu. Manakala, rawatan rendaman larutan 2% asid askorbik pula menunjukkan tahap kepejalan, hue warna dan kandungan pepejal larut yang paling tertinggi. Nilai kroma dan kecerahan warna yang paling tinggi telah ditunjukkan oleh rawatan larutan 0.5% kalsium kiorida. Berdasarkan keputusan kajian, rawatan rendaman larutan 2% asid askorbik telah memberikan kesan yang lebih baik kepada potongan segar buah betik berbanding rawatan kawalan. Namun begitu, kajian telah mendapati rawatan rendaman larutan 0.5% kalsium klorida juga memberikan kesan terhadap kualiti potongan segar buah betik. Kesimpulannya, kajian menunjukkan rawatan rendaman selain rawatan rendaman kawalan iaitu air suling memberikan kesan yang lebih kepada kualiti dan kesegaran potongan segar buah betik. Namun begitu, kajian yang lebih lanjut disarankan terhadap kualiti potongan segar buah betik.
first_indexed 2024-03-06T02:52:00Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-17012
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T02:52:00Z
publishDate 2015
record_format dspace
spelling ums.eprints-170122017-10-13T01:48:21Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17012/ Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika) Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani SB Plant culture Satu kajian telah dijalankan di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sandakan untuk mengkaji kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (Carica papaya cv. Eksotika). Rekabentuk yang digunakan dalam kajian ini adalah Rekabentuk Rawak Lengkap dengan tujuh jenis rawatan iaitu air suling (kawalan), larutan asid askorbik pada kepekatan (2% w/v), larutan asid sitrik pada kepekatan 1% (w/v), larutan kalsium kiorida pada kepekatan 0.5% (w/v), larutan madu pada kepekatan 10% (v/v), larutan asid askorbik pada kepekatan 2% (w/v) + larutan asid sitrik pada kepekatan 1% (w/v) dan larutan asid askorbik pada kepekatan 2% (w/v) + larutan kalsium kiorida pada kepekatan 0.5% (w/v) dengan tiga replika setiap satu. Selepas 24 jam, kualiti potongan segar buah betik telah dinilai. Dapatan kajian menunjukkan peratus kehilangan berat yang paling rendah dan nilai pH yang paling tinggi telah ditunjukkan oleh rawatan rendaman larutan 10% madu. Manakala, rawatan rendaman larutan 2% asid askorbik pula menunjukkan tahap kepejalan, hue warna dan kandungan pepejal larut yang paling tertinggi. Nilai kroma dan kecerahan warna yang paling tinggi telah ditunjukkan oleh rawatan larutan 0.5% kalsium kiorida. Berdasarkan keputusan kajian, rawatan rendaman larutan 2% asid askorbik telah memberikan kesan yang lebih baik kepada potongan segar buah betik berbanding rawatan kawalan. Namun begitu, kajian telah mendapati rawatan rendaman larutan 0.5% kalsium klorida juga memberikan kesan terhadap kualiti potongan segar buah betik. Kesimpulannya, kajian menunjukkan rawatan rendaman selain rawatan rendaman kawalan iaitu air suling memberikan kesan yang lebih kepada kualiti dan kesegaran potongan segar buah betik. Namun begitu, kajian yang lebih lanjut disarankan terhadap kualiti potongan segar buah betik. 2015 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17012/1/Kesan_rawatan_rendaman_terhadap_kualiti_potongan_segar_buah_betik.pdf Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani (2015) Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
spellingShingle SB Plant culture
Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani
Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)
title Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)
title_full Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)
title_fullStr Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)
title_full_unstemmed Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)
title_short Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)
title_sort kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik carica papaya cv eksotika
topic SB Plant culture
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17012/1/Kesan_rawatan_rendaman_terhadap_kualiti_potongan_segar_buah_betik.pdf
work_keys_str_mv AT khairulikhwanincheabdulghani kesanrawatanrendamanterhadapkualitipotongansegarbuahbetikcaricapapayacveksotika