Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.)

Kajian ini telah dijalankan untuk melihat kesan varieti kelapa dan kematangan air kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiatiJ L.). Dalam kajian ini 100g benih kacang hijau dartpada varieti telah digunakan dan direndam kedalam air kelapa. Dua varieti kelapa iaitu kelapa Mawa...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Heri Boy Paulus
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2014
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17397/1/Kesan_kematangan_air_kelapa_dari_dua_varieti_kelapa.pdf
_version_ 1796909581668974592
author Heri Boy Paulus
author_facet Heri Boy Paulus
author_sort Heri Boy Paulus
collection UMS
description Kajian ini telah dijalankan untuk melihat kesan varieti kelapa dan kematangan air kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiatiJ L.). Dalam kajian ini 100g benih kacang hijau dartpada varieti telah digunakan dan direndam kedalam air kelapa. Dua varieti kelapa iaitu kelapa Mawa dan kelapa Matag telah digunakan dalam kajian ini dan tiga tahap kematangan air kelapa bagi setiap varieti kelapa. Biji benih telah direndamkan ke dalam air rawatan (Air Kelapa) yang tujuan untuk percambahan benih selama 5 jam. Setelah benih direndam, benih telah dipindahkan ke dalam bekas penanaman yang berwarna hitam bagi tujuan penanaman taugeh. Penyiraman menggunakan air paip dilakukan setiap 4 jam secara berkala. Kajian ini akan dijalankan selama 5 hari. Reka bentuk secara rawak (Complete Randomized Design) telah digunakan. Parameter yang diambil lalah berat basah, panjang hipokotil, diameter hipokotil, panjang akar, kepekatan pepejal larut, peratus lembapan dan peratus bahan kering. Keputusan telah dianalisis dengan dengan menggunakan analisis ANAVA dua hala. Hasil keputusan mendapati bahawa air kelapa memberikan kesan positif kepada kualiti dan hasil taugeh kacang hijau. Kajian mendapati bahawa varieti kelapa mawa menunjukkan keberkesanan dalam meningkatkan hasil dan kualiti taugeh kacang hijau berbanding kelapa Matag. berat Basah varieti kelapa mawa mencatatkan min berat iaitu 582.42 9 dengan perbezaan berat sebanyak 7.33 g, panjang hipokotiI 4.05 cm dengan perbezaan panjang hipokotil sebanyak 1.33 cm dengan perbezaan panjang akar sebanyak 1.27 cm, diameter hipokotil 2.48 mm dengan perbezaan sebanyak 0.19 mm dan panjang akar 3.46 cm. Manakala, bagi kematangan air kelapa, kematangan air kelapa sederhana menunjukkan kesan yang lebih baik berbanding air kelapa muda dan air kelapa tua. Sebagai kesimpulan dart kajian ini didapati bahawa air kelapa mampu meningkatkan kualiti dan hasil taugeh. Namun kajian seperti ini perlu diperbanyakkan lagi pada masa akan datang.
first_indexed 2024-03-06T02:51:48Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-17397
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T02:51:48Z
publishDate 2014
record_format dspace
spelling ums.eprints-173972017-10-16T04:24:29Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17397/ Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.) Heri Boy Paulus SB Plant culture Kajian ini telah dijalankan untuk melihat kesan varieti kelapa dan kematangan air kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiatiJ L.). Dalam kajian ini 100g benih kacang hijau dartpada varieti telah digunakan dan direndam kedalam air kelapa. Dua varieti kelapa iaitu kelapa Mawa dan kelapa Matag telah digunakan dalam kajian ini dan tiga tahap kematangan air kelapa bagi setiap varieti kelapa. Biji benih telah direndamkan ke dalam air rawatan (Air Kelapa) yang tujuan untuk percambahan benih selama 5 jam. Setelah benih direndam, benih telah dipindahkan ke dalam bekas penanaman yang berwarna hitam bagi tujuan penanaman taugeh. Penyiraman menggunakan air paip dilakukan setiap 4 jam secara berkala. Kajian ini akan dijalankan selama 5 hari. Reka bentuk secara rawak (Complete Randomized Design) telah digunakan. Parameter yang diambil lalah berat basah, panjang hipokotil, diameter hipokotil, panjang akar, kepekatan pepejal larut, peratus lembapan dan peratus bahan kering. Keputusan telah dianalisis dengan dengan menggunakan analisis ANAVA dua hala. Hasil keputusan mendapati bahawa air kelapa memberikan kesan positif kepada kualiti dan hasil taugeh kacang hijau. Kajian mendapati bahawa varieti kelapa mawa menunjukkan keberkesanan dalam meningkatkan hasil dan kualiti taugeh kacang hijau berbanding kelapa Matag. berat Basah varieti kelapa mawa mencatatkan min berat iaitu 582.42 9 dengan perbezaan berat sebanyak 7.33 g, panjang hipokotiI 4.05 cm dengan perbezaan panjang hipokotil sebanyak 1.33 cm dengan perbezaan panjang akar sebanyak 1.27 cm, diameter hipokotil 2.48 mm dengan perbezaan sebanyak 0.19 mm dan panjang akar 3.46 cm. Manakala, bagi kematangan air kelapa, kematangan air kelapa sederhana menunjukkan kesan yang lebih baik berbanding air kelapa muda dan air kelapa tua. Sebagai kesimpulan dart kajian ini didapati bahawa air kelapa mampu meningkatkan kualiti dan hasil taugeh. Namun kajian seperti ini perlu diperbanyakkan lagi pada masa akan datang. 2014 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17397/1/Kesan_kematangan_air_kelapa_dari_dua_varieti_kelapa.pdf Heri Boy Paulus (2014) Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
spellingShingle SB Plant culture
Heri Boy Paulus
Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.)
title Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.)
title_full Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.)
title_fullStr Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.)
title_full_unstemmed Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.)
title_short Kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau (Vigna radiata L.)
title_sort kesan kematangan air kelapa dari dua varieti kelapa terhadap kualiti dan hasil taugeh kacang hijau vigna radiata l
topic SB Plant culture
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17397/1/Kesan_kematangan_air_kelapa_dari_dua_varieti_kelapa.pdf
work_keys_str_mv AT heriboypaulus kesankematanganairkelapadariduavarietikelapaterhadapkualitidanhasiltaugehkacanghijauvignaradiatal