Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)

Kesan indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga), suhu simpanan dan saiz buah (8.M dan L) terhadap eiri-cirl kualiti (keadaan visual kecacatan dan warna, kehilangan berat, kandungan pepejal terlarut, jumlah asid tertitrat, keteguhan sel dan nilai pH) perla yang disimpan dalam tempoh 2 minggu pada...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Farah Liyana Susilo
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2008
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/1/Kesan%20antara%20indeks%20kematangan%20suhu%20simpanan%20dan%20saiz%20buah%20terhadap%20masalah%20kecederaan%20dingin%20dan%20kualiti%20peria.pdf
_version_ 1796909853254352896
author Farah Liyana Susilo
author_facet Farah Liyana Susilo
author_sort Farah Liyana Susilo
collection UMS
description Kesan indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga), suhu simpanan dan saiz buah (8.M dan L) terhadap eiri-cirl kualiti (keadaan visual kecacatan dan warna, kehilangan berat, kandungan pepejal terlarut, jumlah asid tertitrat, keteguhan sel dan nilai pH) perla yang disimpan dalam tempoh 2 minggu pada suhu 0±2°C. 5±2°C dan suhu 10±2°C dan selepas itu diletakkan dalam suhu 15±2°C selama 3 hari untuk dikenalpasti kualiti dan kecederaan dingin. Perla (Momordica charantia) dituai dari sebuah ladang di Papar, Sabah. Sebanyak 81 biji buah dipilih dengan 3 indeks kematangan yang berbeza dan 3 saiz buah yang berbeza, lalu diletakkan pada 3 suhu yang berbeza. Rekabentuk eksperimen adalah pemblokan secara rawak dengan bentuk faktorlal untuk indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga) x suhu simpanan (0±2°C, 5±2°C dan 10±2°C) x saiz buah (S, M dan L). Kajian mendapati indeks kematangan yang terbaik adalah indeks kematangan kedua. Dari ketiga-tiga saiz buah, perla bersaiz besar adalah yang terbaik dan suhu penyimpanan yang paling bagus adalah O±2°C. Oleh itu kajian ini mengsyorkan untuk mengelakkan daripada kecederaan dingin dan mendapatkan kualiti buah yang maksimum dalam penyimpanan adalah perla yang berkriterla indeks kematangan kedua dan bersaiz besar serta suhu penyimpanan dalam 0±2°C.
first_indexed 2024-03-06T02:55:46Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-19414
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T02:55:46Z
publishDate 2008
record_format dspace
spelling ums.eprints-194142018-03-22T01:54:21Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/ Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia) Farah Liyana Susilo QK Botany Kesan indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga), suhu simpanan dan saiz buah (8.M dan L) terhadap eiri-cirl kualiti (keadaan visual kecacatan dan warna, kehilangan berat, kandungan pepejal terlarut, jumlah asid tertitrat, keteguhan sel dan nilai pH) perla yang disimpan dalam tempoh 2 minggu pada suhu 0±2°C. 5±2°C dan suhu 10±2°C dan selepas itu diletakkan dalam suhu 15±2°C selama 3 hari untuk dikenalpasti kualiti dan kecederaan dingin. Perla (Momordica charantia) dituai dari sebuah ladang di Papar, Sabah. Sebanyak 81 biji buah dipilih dengan 3 indeks kematangan yang berbeza dan 3 saiz buah yang berbeza, lalu diletakkan pada 3 suhu yang berbeza. Rekabentuk eksperimen adalah pemblokan secara rawak dengan bentuk faktorlal untuk indeks kematangan (pertama, kedua dan ketiga) x suhu simpanan (0±2°C, 5±2°C dan 10±2°C) x saiz buah (S, M dan L). Kajian mendapati indeks kematangan yang terbaik adalah indeks kematangan kedua. Dari ketiga-tiga saiz buah, perla bersaiz besar adalah yang terbaik dan suhu penyimpanan yang paling bagus adalah O±2°C. Oleh itu kajian ini mengsyorkan untuk mengelakkan daripada kecederaan dingin dan mendapatkan kualiti buah yang maksimum dalam penyimpanan adalah perla yang berkriterla indeks kematangan kedua dan bersaiz besar serta suhu penyimpanan dalam 0±2°C. 2008 Academic Exercise PeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/1/Kesan%20antara%20indeks%20kematangan%20suhu%20simpanan%20dan%20saiz%20buah%20terhadap%20masalah%20kecederaan%20dingin%20dan%20kualiti%20peria.pdf Farah Liyana Susilo (2008) Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia). Universiti Malaysia Sabah.
spellingShingle QK Botany
Farah Liyana Susilo
Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_full Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_fullStr Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_full_unstemmed Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_short Kesan antara indeks kematangan, suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria (Momordica Charantia)
title_sort kesan antara indeks kematangan suhu simpanan dan saiz buah terhadap masalah kecederaan dingin dan kualiti peria momordica charantia
topic QK Botany
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19414/1/Kesan%20antara%20indeks%20kematangan%20suhu%20simpanan%20dan%20saiz%20buah%20terhadap%20masalah%20kecederaan%20dingin%20dan%20kualiti%20peria.pdf
work_keys_str_mv AT farahliyanasusilo kesanantaraindekskematangansuhusimpanandansaizbuahterhadapmasalahkecederaandingindankualitiperiamomordicacharantia