Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai pera...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2008
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf |
_version_ | 1825713472840663040 |
---|---|
author | Mohamad Asraf Mattasin |
author_facet | Mohamad Asraf Mattasin |
author_sort | Mohamad Asraf Mattasin |
collection | UMS |
description | Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai
sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji
mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi
membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai perasa tambahan dan
biskut yang tidak mempunyai perasa tambahan. Peralatan Likens dan Nickerson dan
Vigraux digunakan untuk mengekstrak sebatian perasa manakala peralatan
Kromatografi Gas- Pengesan Nyalaan Ion (GC-FID) digunakan untuk analisis sebatian
perasa. Untuk menentukan sebatian perasa, peralatan kromatografi gas (GC-FID)
digunakan Sebatian perisa yang dikaji adalah sebatian pirazina iaitu 2,3
dimetilpirazina, 2,5 dimetilpirazina, dan 2,6 dimetilpirazina. Hanya sampel krim
kraker yang mengandungi 2,3-DMP dan 2,5-DMP manakala sampel-sampel lain tidak
mengandungi sebatian pirazina yang dapat dikesan. |
first_indexed | 2024-03-06T02:57:08Z |
format | Academic Exercise |
id | ums.eprints-20148 |
institution | Universiti Malaysia Sabah |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T02:57:08Z |
publishDate | 2008 |
record_format | dspace |
spelling | ums.eprints-201482018-06-05T00:33:08Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/ Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut Mohamad Asraf Mattasin TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai perasa tambahan dan biskut yang tidak mempunyai perasa tambahan. Peralatan Likens dan Nickerson dan Vigraux digunakan untuk mengekstrak sebatian perasa manakala peralatan Kromatografi Gas- Pengesan Nyalaan Ion (GC-FID) digunakan untuk analisis sebatian perasa. Untuk menentukan sebatian perasa, peralatan kromatografi gas (GC-FID) digunakan Sebatian perisa yang dikaji adalah sebatian pirazina iaitu 2,3 dimetilpirazina, 2,5 dimetilpirazina, dan 2,6 dimetilpirazina. Hanya sampel krim kraker yang mengandungi 2,3-DMP dan 2,5-DMP manakala sampel-sampel lain tidak mengandungi sebatian pirazina yang dapat dikesan. 2008 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf Mohamad Asraf Mattasin (2008) Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut. Universiti Malaysia Sabah. |
spellingShingle | TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Mohamad Asraf Mattasin Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut |
title | Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut |
title_full | Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut |
title_fullStr | Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut |
title_full_unstemmed | Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut |
title_short | Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut |
title_sort | penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut |
topic | TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
url | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf |
work_keys_str_mv | AT mohamadasrafmattasin penentuansebatianperasadaripadapelbagaijenisbiskut |