Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut

Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai pera...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Mohamad Asraf Mattasin
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2008
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf
_version_ 1825713472840663040
author Mohamad Asraf Mattasin
author_facet Mohamad Asraf Mattasin
author_sort Mohamad Asraf Mattasin
collection UMS
description Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai perasa tambahan dan biskut yang tidak mempunyai perasa tambahan. Peralatan Likens dan Nickerson dan Vigraux digunakan untuk mengekstrak sebatian perasa manakala peralatan Kromatografi Gas- Pengesan Nyalaan Ion (GC-FID) digunakan untuk analisis sebatian perasa. Untuk menentukan sebatian perasa, peralatan kromatografi gas (GC-FID) digunakan Sebatian perisa yang dikaji adalah sebatian pirazina iaitu 2,3 dimetilpirazina, 2,5 dimetilpirazina, dan 2,6 dimetilpirazina. Hanya sampel krim kraker yang mengandungi 2,3-DMP dan 2,5-DMP manakala sampel-sampel lain tidak mengandungi sebatian pirazina yang dapat dikesan.
first_indexed 2024-03-06T02:57:08Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-20148
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T02:57:08Z
publishDate 2008
record_format dspace
spelling ums.eprints-201482018-06-05T00:33:08Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/ Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut Mohamad Asraf Mattasin TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai perasa tambahan dan biskut yang tidak mempunyai perasa tambahan. Peralatan Likens dan Nickerson dan Vigraux digunakan untuk mengekstrak sebatian perasa manakala peralatan Kromatografi Gas- Pengesan Nyalaan Ion (GC-FID) digunakan untuk analisis sebatian perasa. Untuk menentukan sebatian perasa, peralatan kromatografi gas (GC-FID) digunakan Sebatian perisa yang dikaji adalah sebatian pirazina iaitu 2,3 dimetilpirazina, 2,5 dimetilpirazina, dan 2,6 dimetilpirazina. Hanya sampel krim kraker yang mengandungi 2,3-DMP dan 2,5-DMP manakala sampel-sampel lain tidak mengandungi sebatian pirazina yang dapat dikesan. 2008 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf Mohamad Asraf Mattasin (2008) Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut. Universiti Malaysia Sabah.
spellingShingle TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Mohamad Asraf Mattasin
Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_full Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_fullStr Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_full_unstemmed Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_short Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_sort penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
topic TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf
work_keys_str_mv AT mohamadasrafmattasin penentuansebatianperasadaripadapelbagaijenisbiskut