Kesan suhu dan etilena ke atas pemasakan dan kualiti buah pisang berangan
Kajian mengenai kesan suhu dan etilena ke atas pemasakan dan kualiti buah pisang telah dijalankan. Setiap pisang dibahagikan kepada 3 suhu iaitu suhu bilik sejuk 13±3°C, di dalam makmal 20±3°C dan di luar makmal 29±3°C dan dirawat dengan etilena dan tanpa etilena. Buah pisang disimpan selama 20 h...
Main Author: | Nawwal Mohammad Aziz |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2008
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20161/1/Kesan%20suhu%20dan%20etilena%20.pdf |
Similar Items
-
Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
by: Suliza Arshad
Published: (2008) -
Perubahan Fisiko-Kimia Buah Pisang Berangan (Musa Sapientum L) Semasa Perkembangan dan Kesan Parameter Pemprosesan ke Atas Ciri-Ciri Buah Pisang yang Dikeringkan
by: Paramuji, Muji
Published: (1996) -
Kajian kesan penggunaan beberapa jenis baja foliar ke atas pertumbuhan dan kualiti jagung pulut
by: Rosshamsuraya Abd. Hamid
Published: (2008) -
Kajian kesan penggunaan beberapa jenis baja foliar ke atas pertumbuhan dan kualiti jagung pulut
by: Stephanie Wan Emang
Published: (2008) -
Kesan media tandan kosong kelapa sawit dan serat mesokarpa terhadap kualiti buah cili secara fertigasi
by: Nur Hanisah German
Published: (2014)