Kesan suhu dan etilena ke atas pemasakan dan kualiti buah pisang berangan
Kajian mengenai kesan suhu dan etilena ke atas pemasakan dan kualiti buah pisang telah dijalankan. Setiap pisang dibahagikan kepada 3 suhu iaitu suhu bilik sejuk 13±3°C, di dalam makmal 20±3°C dan di luar makmal 29±3°C dan dirawat dengan etilena dan tanpa etilena. Buah pisang disimpan selama 20 h...
Main Author: | Nawwal Mohammad Aziz |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2008
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20161/1/Kesan%20suhu%20dan%20etilena%20.pdf |
Similar Items
-
Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
by: Suliza Arshad
Published: (2008) -
Kajian kesan penggunaan beberapa jenis baja foliar ke atas pertumbuhan dan kualiti jagung pulut
by: Rosshamsuraya Abd. Hamid
Published: (2008) -
Kajian kesan penggunaan beberapa jenis baja foliar ke atas pertumbuhan dan kualiti jagung pulut
by: Stephanie Wan Emang
Published: (2008) -
Kesan pelbagai jenis pembungkusan dan jangkamasa penyimpanan terhadap kualiti lepas tuai buah peria (Momordica charantia)
by: Liliana Ambo Mase
Published: (2008) -
Kesan rawatan rendaman terhadap kualiti potongan segar buah betik (carica papaya cv.eksotika)
by: Khairul Ikhwan Inche Abdul Ghani
Published: (2015)