Madu dan potensi kegunaan serta pengkomersilannya

Madu merupakan satu produk semulajadi yang mengandungi karbohidrat dan air. Penggunaan madu telah lama digunakan sejak zaman dahulu lagi dalam makanan, perubatan, kecantikan dan sebagainya Faktor- faktor demografi yang dikaji dalam kajian ini ialah umur, jantina., taraf pendidikan, bangsa, agama,...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Siti Hafizah Ali
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2008
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20432/1/Madu%20dan%20potensi%20kegunaan.pdf
Description
Summary:Madu merupakan satu produk semulajadi yang mengandungi karbohidrat dan air. Penggunaan madu telah lama digunakan sejak zaman dahulu lagi dalam makanan, perubatan, kecantikan dan sebagainya Faktor- faktor demografi yang dikaji dalam kajian ini ialah umur, jantina., taraf pendidikan, bangsa, agama, pendapatan isi rumah, tempat tinggal, dan tanggungan. Responden merangkumi penduduk Api-Api, kakitangan bukan akademik dan pelajar Universiti Malaysia Sabah, penduduk Kingfisher dan guru-guru di Likas. Ujian yang digunakan dalam kajian ini ialah ujian kebolehpercayaan, ujian korelasi dan analisis varians (ANOV A) empat hala Keputusan menunjukkan bahawa, terdapatnya perkaitan antara pembolehubah yang dikaji.