Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang

Objektif kajian ini dijalankan ialah untuk mengkaji kesan suhu ke atas kandungan sukrosa di dalam buah pisang yang matang dan mengukur kandungan sukrosa di dalam beberapa varieti pisang. Tiga jenis varieti pisang berbeza telah dipilih sebagai bahan kajian ini iaitu Pisang Berangan, Pisang Keling...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Suliza Arshad
Μορφή: Academic Exercise
Γλώσσα:English
Έκδοση: 2008
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20470/1/Kesan%20suhu%20ke%20atas%20kandungan.pdf
_version_ 1825713519389048832
author Suliza Arshad
author_facet Suliza Arshad
author_sort Suliza Arshad
collection UMS
description Objektif kajian ini dijalankan ialah untuk mengkaji kesan suhu ke atas kandungan sukrosa di dalam buah pisang yang matang dan mengukur kandungan sukrosa di dalam beberapa varieti pisang. Tiga jenis varieti pisang berbeza telah dipilih sebagai bahan kajian ini iaitu Pisang Berangan, Pisang Keling dan Pisang Emas. Ketiga-tiga pisang ini telah ditempatkan di dalam bilik pada dua suhu yang berbeza iaitu suhu bilik sejuk dan suhu makmal. Pengukuran bagi mengetahui bacaan kandungan sukrosa yang terdapat di dalam ketiga-tiga jenis buah pisang dibuat setiap dua han selama 14 hari. Keputusan kajian menunjukkan terdapat hubungan di antara suhu dan kandungan sukrosa yang terdapat di dalam pisang yang menunjukkan bahawa suhu mempengaruhi kadar pcmbentukan sukrosa di dalam buah pisang. Manakala bagi kandungan peratusan sukrosa yang tertinggi dicapai oleh setiap varieti pisang sepanjang peranuman adalah, 47.01% bagi Pisang Keling, 57.01 % dalam Pisang Berangan dan 59.21 % di dalam Pisang Emas. Penyimpanan di dalam makmal juga dikenalpasti sebagai simpanan terbaik bagi mendapatkan peratusan kandungan sukrosa yang tinggi bagi semua varieti. Terdapat juga korelasi positif di antara indeks peranuman buah dan peratusan kandungan sukrosa yang terkandung di dalam buah.
first_indexed 2024-03-06T02:57:51Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-20470
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T02:57:51Z
publishDate 2008
record_format dspace
spelling ums.eprints-204702018-07-12T06:00:09Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20470/ Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang Suliza Arshad SB Plant culture Objektif kajian ini dijalankan ialah untuk mengkaji kesan suhu ke atas kandungan sukrosa di dalam buah pisang yang matang dan mengukur kandungan sukrosa di dalam beberapa varieti pisang. Tiga jenis varieti pisang berbeza telah dipilih sebagai bahan kajian ini iaitu Pisang Berangan, Pisang Keling dan Pisang Emas. Ketiga-tiga pisang ini telah ditempatkan di dalam bilik pada dua suhu yang berbeza iaitu suhu bilik sejuk dan suhu makmal. Pengukuran bagi mengetahui bacaan kandungan sukrosa yang terdapat di dalam ketiga-tiga jenis buah pisang dibuat setiap dua han selama 14 hari. Keputusan kajian menunjukkan terdapat hubungan di antara suhu dan kandungan sukrosa yang terdapat di dalam pisang yang menunjukkan bahawa suhu mempengaruhi kadar pcmbentukan sukrosa di dalam buah pisang. Manakala bagi kandungan peratusan sukrosa yang tertinggi dicapai oleh setiap varieti pisang sepanjang peranuman adalah, 47.01% bagi Pisang Keling, 57.01 % dalam Pisang Berangan dan 59.21 % di dalam Pisang Emas. Penyimpanan di dalam makmal juga dikenalpasti sebagai simpanan terbaik bagi mendapatkan peratusan kandungan sukrosa yang tinggi bagi semua varieti. Terdapat juga korelasi positif di antara indeks peranuman buah dan peratusan kandungan sukrosa yang terkandung di dalam buah. 2008 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20470/1/Kesan%20suhu%20ke%20atas%20kandungan.pdf Suliza Arshad (2008) Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
spellingShingle SB Plant culture
Suliza Arshad
Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
title Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
title_full Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
title_fullStr Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
title_full_unstemmed Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
title_short Kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
title_sort kesan suhu ke atas kandungan sukrosa dalam beberapa varieti pisang
topic SB Plant culture
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20470/1/Kesan%20suhu%20ke%20atas%20kandungan.pdf
work_keys_str_mv AT sulizaarshad kesansuhukeataskandungansukrosadalambeberapavarietipisang