Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah

Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrof...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Dhalia @ Evelyn Lamjin
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2007
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/1/Pencirian%20protein%20di%20dalam%20bill%20benih%20padi.pdf
Description
Summary:Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrofobikan paling tinggi di antara pecahan protein adalah pecahan prolamin yang terkandung dalam beras coklat iaitu terelusi pada 3 .934 min. Dengan menggunakan kepekatan kandungan protein dan ketinggian puncak, pecahan globulin secara relatifnya adalah komponen utama yang terkandung dalam beras pulut hitam. Oleh itu, kaedah RP-HPLC ini telah ditemui sebagai kaedah altematif untuk pencirian pecahan protein dalam beras.