Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah
Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrof...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
Universiti Malaysia Sabah
2007
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/1/Pencirian%20protein%20di%20dalam%20bill%20benih%20padi.pdf |
_version_ | 1825713733749440512 |
---|---|
author | Dhalia @ Evelyn Lamjin |
author_facet | Dhalia @ Evelyn Lamjin |
author_sort | Dhalia @ Evelyn Lamjin |
collection | UMS |
description | Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrofobikan paling tinggi di antara pecahan protein adalah pecahan prolamin yang terkandung dalam beras coklat iaitu terelusi pada 3 .934 min. Dengan menggunakan kepekatan kandungan protein dan ketinggian puncak, pecahan globulin secara relatifnya adalah komponen utama yang terkandung dalam beras pulut hitam. Oleh itu, kaedah RP-HPLC ini telah ditemui sebagai kaedah altematif untuk pencirian pecahan protein dalam beras. |
first_indexed | 2024-03-06T03:01:08Z |
format | Academic Exercise |
id | ums.eprints-23881 |
institution | Universiti Malaysia Sabah |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T03:01:08Z |
publishDate | 2007 |
publisher | Universiti Malaysia Sabah |
record_format | dspace |
spelling | ums.eprints-238812019-10-29T23:55:42Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/ Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah Dhalia @ Evelyn Lamjin QK Botany Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrofobikan paling tinggi di antara pecahan protein adalah pecahan prolamin yang terkandung dalam beras coklat iaitu terelusi pada 3 .934 min. Dengan menggunakan kepekatan kandungan protein dan ketinggian puncak, pecahan globulin secara relatifnya adalah komponen utama yang terkandung dalam beras pulut hitam. Oleh itu, kaedah RP-HPLC ini telah ditemui sebagai kaedah altematif untuk pencirian pecahan protein dalam beras. Universiti Malaysia Sabah 2007 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/1/Pencirian%20protein%20di%20dalam%20bill%20benih%20padi.pdf Dhalia @ Evelyn Lamjin (2007) Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished) |
spellingShingle | QK Botany Dhalia @ Evelyn Lamjin Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah |
title | Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah |
title_full | Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah |
title_fullStr | Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah |
title_full_unstemmed | Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah |
title_short | Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah |
title_sort | pencirian protein di dalam biji benih padi oryza sativa tempatan di sabah |
topic | QK Botany |
url | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/1/Pencirian%20protein%20di%20dalam%20bill%20benih%20padi.pdf |
work_keys_str_mv | AT dhaliaevelynlamjin pencirianproteindidalambijibenihpadioryzasativatempatandisabah |