Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah

Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrof...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Dhalia @ Evelyn Lamjin
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2007
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/1/Pencirian%20protein%20di%20dalam%20bill%20benih%20padi.pdf
_version_ 1825713733749440512
author Dhalia @ Evelyn Lamjin
author_facet Dhalia @ Evelyn Lamjin
author_sort Dhalia @ Evelyn Lamjin
collection UMS
description Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrofobikan paling tinggi di antara pecahan protein adalah pecahan prolamin yang terkandung dalam beras coklat iaitu terelusi pada 3 .934 min. Dengan menggunakan kepekatan kandungan protein dan ketinggian puncak, pecahan globulin secara relatifnya adalah komponen utama yang terkandung dalam beras pulut hitam. Oleh itu, kaedah RP-HPLC ini telah ditemui sebagai kaedah altematif untuk pencirian pecahan protein dalam beras.
first_indexed 2024-03-06T03:01:08Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-23881
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T03:01:08Z
publishDate 2007
publisher Universiti Malaysia Sabah
record_format dspace
spelling ums.eprints-238812019-10-29T23:55:42Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/ Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah Dhalia @ Evelyn Lamjin QK Botany Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrofobikan paling tinggi di antara pecahan protein adalah pecahan prolamin yang terkandung dalam beras coklat iaitu terelusi pada 3 .934 min. Dengan menggunakan kepekatan kandungan protein dan ketinggian puncak, pecahan globulin secara relatifnya adalah komponen utama yang terkandung dalam beras pulut hitam. Oleh itu, kaedah RP-HPLC ini telah ditemui sebagai kaedah altematif untuk pencirian pecahan protein dalam beras. Universiti Malaysia Sabah 2007 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/1/Pencirian%20protein%20di%20dalam%20bill%20benih%20padi.pdf Dhalia @ Evelyn Lamjin (2007) Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
spellingShingle QK Botany
Dhalia @ Evelyn Lamjin
Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah
title Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah
title_full Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah
title_fullStr Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah
title_full_unstemmed Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah
title_short Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah
title_sort pencirian protein di dalam biji benih padi oryza sativa tempatan di sabah
topic QK Botany
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881/1/Pencirian%20protein%20di%20dalam%20bill%20benih%20padi.pdf
work_keys_str_mv AT dhaliaevelynlamjin pencirianproteindidalambijibenihpadioryzasativatempatandisabah