Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan

Satu kajian telah dilakukan di makmal projek tahun akhir 2, Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sandakan untuk menentukan perubahan ke atas telur itik bagi komposisi nutrisi, sifat fizikokimia dan kehadiran mikrob yang dipengaruhi oleh proses pengasinan. Objektif kajian ini...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ashraf Abu Bakar
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2018
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24260/1/Perubahan%20di%20dalam%20komposisi%20nutrisi%2C%20sifat%20fizikokimia%2C%20dan%20kehadiran%20mikrobiologi%20telur%20itik.pdf
_version_ 1825713772002541568
author Ashraf Abu Bakar
author_facet Ashraf Abu Bakar
author_sort Ashraf Abu Bakar
collection UMS
description Satu kajian telah dilakukan di makmal projek tahun akhir 2, Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sandakan untuk menentukan perubahan ke atas telur itik bagi komposisi nutrisi, sifat fizikokimia dan kehadiran mikrob yang dipengaruhi oleh proses pengasinan. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji perubahan dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia dan kehadiran mikrob yang dipengaruhi oleh proses pengasinan di mana tahap kemasinan mempunyai tiga tahap iaitu 25%, 30% dan 35% natrium klorida yang dicampur bersama air bersih. Kajian ini dijalankan pada September 2017 sehingga November 2017. Setiap rawatan mempunyai 3 replikasi. Rekabentuk kajian yang telah digunakan ialah 3 x 3 rekabentuk rawak lengkap (CRD). Data yang telah diperoleh telah dianalisis menggunakan analisis bervariasi (ANOVA) dua hala pada aras signifikan 0.05 (5%). Merujuk kepada keputusan yang telah diperolehi, parameter bagi perubahan dalam kandungan kelembapan, nisbah kekerasan, kandungan garam, dan pengekstrakan lipid di dalam telur masin menunjukkan terdapat perbezaan ketara kecuali bagi kehadiran mikrob. Tahap kemasinan pada 35% menunjukkan pengerasan telur kuning yang dimasinkan hamper mencecah 100% selepas minggu ke 4 tempoh pemasinan. Perubahan yang penting seperti kandungan kelembapan, kandungan garam, nisbah kekerasan, lipid yang diekstrak dan kehadiran mikrob di dalam telur itik masin dapat diperhati sepanjang proses pemasinan.
first_indexed 2024-03-06T03:01:44Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-24260
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T03:01:44Z
publishDate 2018
publisher Universiti Malaysia Sabah
record_format dspace
spelling ums.eprints-242602024-01-22T07:21:17Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24260/ Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan Ashraf Abu Bakar SF Animal culture Satu kajian telah dilakukan di makmal projek tahun akhir 2, Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sandakan untuk menentukan perubahan ke atas telur itik bagi komposisi nutrisi, sifat fizikokimia dan kehadiran mikrob yang dipengaruhi oleh proses pengasinan. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji perubahan dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia dan kehadiran mikrob yang dipengaruhi oleh proses pengasinan di mana tahap kemasinan mempunyai tiga tahap iaitu 25%, 30% dan 35% natrium klorida yang dicampur bersama air bersih. Kajian ini dijalankan pada September 2017 sehingga November 2017. Setiap rawatan mempunyai 3 replikasi. Rekabentuk kajian yang telah digunakan ialah 3 x 3 rekabentuk rawak lengkap (CRD). Data yang telah diperoleh telah dianalisis menggunakan analisis bervariasi (ANOVA) dua hala pada aras signifikan 0.05 (5%). Merujuk kepada keputusan yang telah diperolehi, parameter bagi perubahan dalam kandungan kelembapan, nisbah kekerasan, kandungan garam, dan pengekstrakan lipid di dalam telur masin menunjukkan terdapat perbezaan ketara kecuali bagi kehadiran mikrob. Tahap kemasinan pada 35% menunjukkan pengerasan telur kuning yang dimasinkan hamper mencecah 100% selepas minggu ke 4 tempoh pemasinan. Perubahan yang penting seperti kandungan kelembapan, kandungan garam, nisbah kekerasan, lipid yang diekstrak dan kehadiran mikrob di dalam telur itik masin dapat diperhati sepanjang proses pemasinan. Universiti Malaysia Sabah 2018 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24260/1/Perubahan%20di%20dalam%20komposisi%20nutrisi%2C%20sifat%20fizikokimia%2C%20dan%20kehadiran%20mikrobiologi%20telur%20itik.pdf Ashraf Abu Bakar (2018) Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
spellingShingle SF Animal culture
Ashraf Abu Bakar
Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan
title Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan
title_full Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan
title_fullStr Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan
title_full_unstemmed Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan
title_short Perubahan di dalam komposisi nutrisi, sifat fizikokimia, dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan
title_sort perubahan di dalam komposisi nutrisi sifat fizikokimia dan kehadiran mikrobiologi telur itik yang dipengaruhi oleh proses pengasinan
topic SF Animal culture
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24260/1/Perubahan%20di%20dalam%20komposisi%20nutrisi%2C%20sifat%20fizikokimia%2C%20dan%20kehadiran%20mikrobiologi%20telur%20itik.pdf
work_keys_str_mv AT ashrafabubakar perubahandidalamkomposisinutrisisifatfizikokimiadankehadiranmikrobiologiteluritikyangdipengaruhiolehprosespengasinan