Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk menca...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
Universiti Malaysia Sabah
2018
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf |
_version_ | 1796910255290974208 |
---|---|
author | Suzy Alexius |
author_facet | Suzy Alexius |
author_sort | Suzy Alexius |
collection | UMS |
description | Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk mencapai kajian ini, dua kaedah pengesktrakan (Soxhlet dan maserasi) dan dua jenis pelarut pengesktrakan (etanol 95% dan metanol 95%) telah digunakan dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dianalisiskan dengan menggunakan ANOVA dua-hala atas keertian 5%. Hasil kajian menyatakan terdapat signifikan yang ketara antara faktor pelarut dan kaedah pengestrakan bagi jumlah kandungan flavonoid dimana gabungan kaedah Soxhlet dan pelarut etanol 95% merupakan gabungan yang terbaik kerana telah mengekstrak jumlah kandungan flavonoid E. palm,folia yang paling tinggi iaitu sebanyak 19.22 mg QE g. |
first_indexed | 2024-03-06T03:01:46Z |
format | Academic Exercise |
id | ums.eprints-24269 |
institution | Universiti Malaysia Sabah |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T03:01:46Z |
publishDate | 2018 |
publisher | Universiti Malaysia Sabah |
record_format | dspace |
spelling | ums.eprints-242692019-12-04T23:12:54Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/ Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) Suzy Alexius S Agriculture (General) Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk mencapai kajian ini, dua kaedah pengesktrakan (Soxhlet dan maserasi) dan dua jenis pelarut pengesktrakan (etanol 95% dan metanol 95%) telah digunakan dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dianalisiskan dengan menggunakan ANOVA dua-hala atas keertian 5%. Hasil kajian menyatakan terdapat signifikan yang ketara antara faktor pelarut dan kaedah pengestrakan bagi jumlah kandungan flavonoid dimana gabungan kaedah Soxhlet dan pelarut etanol 95% merupakan gabungan yang terbaik kerana telah mengekstrak jumlah kandungan flavonoid E. palm,folia yang paling tinggi iaitu sebanyak 19.22 mg QE g. Universiti Malaysia Sabah 2018 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf Suzy Alexius (2018) Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished) |
spellingShingle | S Agriculture (General) Suzy Alexius Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) |
title | Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) |
title_full | Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) |
title_fullStr | Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) |
title_full_unstemmed | Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) |
title_short | Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) |
title_sort | kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan fitokimia bawang dayak eleutherine palmifolia l |
topic | S Agriculture (General) |
url | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf |
work_keys_str_mv | AT suzyalexius kesankaedahdanpelarutpengekstrakanterhadapkandunganfitokimiabawangdayakeleutherinepalmifolial |