Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)

Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk menca...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Suzy Alexius
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2018
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf
_version_ 1796910255290974208
author Suzy Alexius
author_facet Suzy Alexius
author_sort Suzy Alexius
collection UMS
description Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk mencapai kajian ini, dua kaedah pengesktrakan (Soxhlet dan maserasi) dan dua jenis pelarut pengesktrakan (etanol 95% dan metanol 95%) telah digunakan dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dianalisiskan dengan menggunakan ANOVA dua-hala atas keertian 5%. Hasil kajian menyatakan terdapat signifikan yang ketara antara faktor pelarut dan kaedah pengestrakan bagi jumlah kandungan flavonoid dimana gabungan kaedah Soxhlet dan pelarut etanol 95% merupakan gabungan yang terbaik kerana telah mengekstrak jumlah kandungan flavonoid E. palm,folia yang paling tinggi iaitu sebanyak 19.22 mg QE g.
first_indexed 2024-03-06T03:01:46Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-24269
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T03:01:46Z
publishDate 2018
publisher Universiti Malaysia Sabah
record_format dspace
spelling ums.eprints-242692019-12-04T23:12:54Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/ Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) Suzy Alexius S Agriculture (General) Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk mencapai kajian ini, dua kaedah pengesktrakan (Soxhlet dan maserasi) dan dua jenis pelarut pengesktrakan (etanol 95% dan metanol 95%) telah digunakan dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dianalisiskan dengan menggunakan ANOVA dua-hala atas keertian 5%. Hasil kajian menyatakan terdapat signifikan yang ketara antara faktor pelarut dan kaedah pengestrakan bagi jumlah kandungan flavonoid dimana gabungan kaedah Soxhlet dan pelarut etanol 95% merupakan gabungan yang terbaik kerana telah mengekstrak jumlah kandungan flavonoid E. palm,folia yang paling tinggi iaitu sebanyak 19.22 mg QE g. Universiti Malaysia Sabah 2018 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf Suzy Alexius (2018) Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
spellingShingle S Agriculture (General)
Suzy Alexius
Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_full Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_fullStr Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_full_unstemmed Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_short Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_sort kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan fitokimia bawang dayak eleutherine palmifolia l
topic S Agriculture (General)
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf
work_keys_str_mv AT suzyalexius kesankaedahdanpelarutpengekstrakanterhadapkandunganfitokimiabawangdayakeleutherinepalmifolial