Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah

Sabah merupakan salah satu destinasi pelancongan popular di Malaysia kerana kaya dengan pelbagai khazanah budaya yang unik dan alam sekitar yang mengkagumkan. Antara tarikan budaya yang popular di negeri ini adalah kepelbagaian makanan tradisi yang menjadi salah satu sumber pendapatan penduduk tempa...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Harifah Mohd Noor, Jabil Mapjabil, Adilah Md Ramli, Jurry Foo, Ubong Imang, Rima Abdul Rahman
Format: Proceedings
Language:English
English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2020
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/27599/1/Impak%20Covid-19%20Terhadap%20Keusahawanan%20Makanan%20Tradisi%20Berskala%20Kecil-Kecilan%20Di%20Sabah-Abstract.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/27599/2/Impak%20Covid-19%20Terhadap%20Keusahawanan%20Makanan%20Tradisi%20Berskala%20Kecil-Kecilan%20Di%20Sabah.pdf
_version_ 1825714187682185216
author Harifah Mohd Noor
Jabil Mapjabil
Adilah Md Ramli
Jurry Foo
Ubong Imang
Rima Abdul Rahman
author_facet Harifah Mohd Noor
Jabil Mapjabil
Adilah Md Ramli
Jurry Foo
Ubong Imang
Rima Abdul Rahman
author_sort Harifah Mohd Noor
collection UMS
description Sabah merupakan salah satu destinasi pelancongan popular di Malaysia kerana kaya dengan pelbagai khazanah budaya yang unik dan alam sekitar yang mengkagumkan. Antara tarikan budaya yang popular di negeri ini adalah kepelbagaian makanan tradisi yang menjadi salah satu sumber pendapatan penduduk tempatan. Namun, penularan pandemik COVID-19 di Malaysia telah memaksa pihak kerajaan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), disusuli dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), dan seterusnya Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Untuk itu, dalam tempoh pelaksanaan keseluruhan PKP ini, timbul persoalan iaitu sejauhmana impak keusahawanan makanan tradisi Sabah sebagai salah satu produk pelancongan domestik dan strategi pemulihan yang boleh dilaksanakan dalam tempoh PKP dan seterusnya pasca COVID-19. Kaedah penyelidikan menggabungkan pendekatan kuantitatif dan kualitatif menggunakan instrumen kaji selidik dan pemerhatian serta melibatkan sejumlah 100 pengusaha makanan dari pelbagai katogeri produk makanan. Penemuan mendapati sumber kewangan menjadi cabaran utama pengusaha (skor min 4.6). Ini adalah kerana berkurangan permintaan pembelian dan kesukaran mendapatkan bekalan bahan mentah (skor min masing-masing 4.6). Memberhentikan pekerja (skor min 2.3) atau mengurangkan gaji mereka (purata skor min 3.4) adalah alternatif terakhir pengusaha untuk menangani masalah kewangan. Khidmat nasihat dan bantuan khas kerajaan adalah harapan utama untuk membantu para pengusaha (skor min 4.5 dan 4.4). Kajian ini membuka ruang kepada pihak berkuasa untuk mengenal pasti daya tahan dan survival para pengusaha semasa dan selepas tempoh pendamik ini.
first_indexed 2024-03-06T03:08:04Z
format Proceedings
id ums.eprints-27599
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
English
last_indexed 2024-03-06T03:08:04Z
publishDate 2020
publisher Universiti Malaysia Sabah
record_format dspace
spelling ums.eprints-275992021-07-05T09:20:34Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/27599/ Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah Harifah Mohd Noor Jabil Mapjabil Adilah Md Ramli Jurry Foo Ubong Imang Rima Abdul Rahman HF Commerce TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Sabah merupakan salah satu destinasi pelancongan popular di Malaysia kerana kaya dengan pelbagai khazanah budaya yang unik dan alam sekitar yang mengkagumkan. Antara tarikan budaya yang popular di negeri ini adalah kepelbagaian makanan tradisi yang menjadi salah satu sumber pendapatan penduduk tempatan. Namun, penularan pandemik COVID-19 di Malaysia telah memaksa pihak kerajaan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), disusuli dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), dan seterusnya Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Untuk itu, dalam tempoh pelaksanaan keseluruhan PKP ini, timbul persoalan iaitu sejauhmana impak keusahawanan makanan tradisi Sabah sebagai salah satu produk pelancongan domestik dan strategi pemulihan yang boleh dilaksanakan dalam tempoh PKP dan seterusnya pasca COVID-19. Kaedah penyelidikan menggabungkan pendekatan kuantitatif dan kualitatif menggunakan instrumen kaji selidik dan pemerhatian serta melibatkan sejumlah 100 pengusaha makanan dari pelbagai katogeri produk makanan. Penemuan mendapati sumber kewangan menjadi cabaran utama pengusaha (skor min 4.6). Ini adalah kerana berkurangan permintaan pembelian dan kesukaran mendapatkan bekalan bahan mentah (skor min masing-masing 4.6). Memberhentikan pekerja (skor min 2.3) atau mengurangkan gaji mereka (purata skor min 3.4) adalah alternatif terakhir pengusaha untuk menangani masalah kewangan. Khidmat nasihat dan bantuan khas kerajaan adalah harapan utama untuk membantu para pengusaha (skor min 4.5 dan 4.4). Kajian ini membuka ruang kepada pihak berkuasa untuk mengenal pasti daya tahan dan survival para pengusaha semasa dan selepas tempoh pendamik ini. Universiti Malaysia Sabah 2020 Proceedings PeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/27599/1/Impak%20Covid-19%20Terhadap%20Keusahawanan%20Makanan%20Tradisi%20Berskala%20Kecil-Kecilan%20Di%20Sabah-Abstract.pdf text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/27599/2/Impak%20Covid-19%20Terhadap%20Keusahawanan%20Makanan%20Tradisi%20Berskala%20Kecil-Kecilan%20Di%20Sabah.pdf Harifah Mohd Noor and Jabil Mapjabil and Adilah Md Ramli and Jurry Foo and Ubong Imang and Rima Abdul Rahman (2020) Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah. http://ir.umk.edu.my/bitstream/123456789/1547/1/UMS%20CONFERENCE%20POCEEDINGS%20HR%2020%20OCTOBER%202020.pdf
spellingShingle HF Commerce
TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Harifah Mohd Noor
Jabil Mapjabil
Adilah Md Ramli
Jurry Foo
Ubong Imang
Rima Abdul Rahman
Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah
title Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah
title_full Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah
title_fullStr Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah
title_full_unstemmed Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah
title_short Impak Covid-19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil-kecilan di Sabah
title_sort impak covid 19 terhadap keusahawanan makanan tradisi berskala kecil kecilan di sabah
topic HF Commerce
TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/27599/1/Impak%20Covid-19%20Terhadap%20Keusahawanan%20Makanan%20Tradisi%20Berskala%20Kecil-Kecilan%20Di%20Sabah-Abstract.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/27599/2/Impak%20Covid-19%20Terhadap%20Keusahawanan%20Makanan%20Tradisi%20Berskala%20Kecil-Kecilan%20Di%20Sabah.pdf
work_keys_str_mv AT harifahmohdnoor impakcovid19terhadapkeusahawananmakanantradisiberskalakecilkecilandisabah
AT jabilmapjabil impakcovid19terhadapkeusahawananmakanantradisiberskalakecilkecilandisabah
AT adilahmdramli impakcovid19terhadapkeusahawananmakanantradisiberskalakecilkecilandisabah
AT jurryfoo impakcovid19terhadapkeusahawananmakanantradisiberskalakecilkecilandisabah
AT ubongimang impakcovid19terhadapkeusahawananmakanantradisiberskalakecilkecilandisabah
AT rimaabdulrahman impakcovid19terhadapkeusahawananmakanantradisiberskalakecilkecilandisabah