Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan
McDonaldisasi ialah satu prinsip yang diadaptasi dari restoran makanan segera yang bertunjangkan kepada empat dimensi iaitu kecekapan, kebolehkiraan, kebolehramalan dan kawalan. Secara asasnya prinsip ini dilihat sangat cekap dan merupakan satu amalan rasional yang boleh dipraktikkan. Pengasas Teori...
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English English |
Published: |
Penerbit UMS
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30417/1/Peranan%20khidmat%20sumber%20luar%20%28outsourcing%29%20dalam%20amalan%20mcdonaldisasi%20di%20sektor%20perhotelan.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30417/2/Peranan%20khidmat%20sumber%20luar%20%28outsourcing%29%20dalam%20amalan%20mcdonaldisasi%20di%20sektor%20perhotelan1.pdf |
_version_ | 1796910856346271744 |
---|---|
author | Nurshakinah Ibrahim Dzurizah Ibrahim |
author_facet | Nurshakinah Ibrahim Dzurizah Ibrahim |
author_sort | Nurshakinah Ibrahim |
collection | UMS |
description | McDonaldisasi ialah satu prinsip yang diadaptasi dari restoran makanan segera yang bertunjangkan kepada empat dimensi iaitu kecekapan, kebolehkiraan, kebolehramalan dan kawalan. Secara asasnya prinsip ini dilihat sangat cekap dan merupakan satu amalan rasional yang boleh dipraktikkan. Pengasas Teori McDonaldisasi iaitu George Ritzer, melihat prinsip tersebut juga wujud dalam pelbagai sektor, termasuklah dalam sektor perhotelan. Terdapat banyak ciri dalam sektor perhotelan yang membawa kepada aspek McDonaldisasi. Ini termasuklah penggunaan khidmat sumber luar atau outsourcing dalam operasi hotel. Kebanyakan hotel menggunakan khidmat sumber luar bagi tugas-tugas pembersihan bilik (housekeeping) dan penyediaan makanan dan minuman. Bagi dimensi kecekapan dan kebolehkiraan dalam Teori McDonaldisasi, khidmat sumber luar ini mampu menjadikan tugas pembersihan bilik dilakukan dengan lebih cekap, berkualiti dan menjimatkan kos. Malah penggunaan khidmat secara penyumber luaran tersebut dapat menghindar daripada isu McJobs serta isu kadar pusing ganti kerja yang tinggi dalam sektor perhotelan. Walau bagaimanapun, penggunaan khidmat sumber luar ini menyebabkan kurangnya kuasa kawalan terhadap operasi dan pekerja oleh pihak pengurusan hotel. Maka hal ini dilihat seakan bertentangan dengan dimensi kawalan dalam Teori McDonaldisasi yang memiliki aspek kawalan yang rigid terhadap operasi dan pekerja. Malah perkara tersebut menimbulkan persoalan tentang kerelevanan Teori McDonaldisasi dalam konteks sektor perhotelan. Justeru, makalah ini akan membahaskan pengamalan khidmat sumber luar terhadap Teori McDonaldisasi dalam konteks sektor perhotelan. Di samping itu, makalah ini juga akan membahaskan konsep velvet cage, rubber cage atau iron cage. Perbahasan ini diharapkan mampu menghuraikan Teori McDonaldisasi dalam konteks perhotelan dengan lebih jelas berdasarkan aspek penyumber luaran (outsourcing). |
first_indexed | 2024-03-06T03:10:30Z |
format | Article |
id | ums.eprints-30417 |
institution | Universiti Malaysia Sabah |
language | English English |
last_indexed | 2024-03-06T03:10:30Z |
publishDate | 2021 |
publisher | Penerbit UMS |
record_format | dspace |
spelling | ums.eprints-304172021-09-21T23:53:22Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30417/ Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan Nurshakinah Ibrahim Dzurizah Ibrahim TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service McDonaldisasi ialah satu prinsip yang diadaptasi dari restoran makanan segera yang bertunjangkan kepada empat dimensi iaitu kecekapan, kebolehkiraan, kebolehramalan dan kawalan. Secara asasnya prinsip ini dilihat sangat cekap dan merupakan satu amalan rasional yang boleh dipraktikkan. Pengasas Teori McDonaldisasi iaitu George Ritzer, melihat prinsip tersebut juga wujud dalam pelbagai sektor, termasuklah dalam sektor perhotelan. Terdapat banyak ciri dalam sektor perhotelan yang membawa kepada aspek McDonaldisasi. Ini termasuklah penggunaan khidmat sumber luar atau outsourcing dalam operasi hotel. Kebanyakan hotel menggunakan khidmat sumber luar bagi tugas-tugas pembersihan bilik (housekeeping) dan penyediaan makanan dan minuman. Bagi dimensi kecekapan dan kebolehkiraan dalam Teori McDonaldisasi, khidmat sumber luar ini mampu menjadikan tugas pembersihan bilik dilakukan dengan lebih cekap, berkualiti dan menjimatkan kos. Malah penggunaan khidmat secara penyumber luaran tersebut dapat menghindar daripada isu McJobs serta isu kadar pusing ganti kerja yang tinggi dalam sektor perhotelan. Walau bagaimanapun, penggunaan khidmat sumber luar ini menyebabkan kurangnya kuasa kawalan terhadap operasi dan pekerja oleh pihak pengurusan hotel. Maka hal ini dilihat seakan bertentangan dengan dimensi kawalan dalam Teori McDonaldisasi yang memiliki aspek kawalan yang rigid terhadap operasi dan pekerja. Malah perkara tersebut menimbulkan persoalan tentang kerelevanan Teori McDonaldisasi dalam konteks sektor perhotelan. Justeru, makalah ini akan membahaskan pengamalan khidmat sumber luar terhadap Teori McDonaldisasi dalam konteks sektor perhotelan. Di samping itu, makalah ini juga akan membahaskan konsep velvet cage, rubber cage atau iron cage. Perbahasan ini diharapkan mampu menghuraikan Teori McDonaldisasi dalam konteks perhotelan dengan lebih jelas berdasarkan aspek penyumber luaran (outsourcing). Penerbit UMS 2021-06-30 Article PeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30417/1/Peranan%20khidmat%20sumber%20luar%20%28outsourcing%29%20dalam%20amalan%20mcdonaldisasi%20di%20sektor%20perhotelan.pdf text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30417/2/Peranan%20khidmat%20sumber%20luar%20%28outsourcing%29%20dalam%20amalan%20mcdonaldisasi%20di%20sektor%20perhotelan1.pdf Nurshakinah Ibrahim and Dzurizah Ibrahim (2021) Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan. Jurnal Komunikasi Borneo (JKoB), 9. pp. 39-45. ISSN 2289-859X https://jurcon.ums.edu.my/ojums/index.php/jkob/article/view/3251 |
spellingShingle | TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service Nurshakinah Ibrahim Dzurizah Ibrahim Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan |
title | Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan |
title_full | Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan |
title_fullStr | Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan |
title_full_unstemmed | Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan |
title_short | Peranan khidmat sumber luar (outsourcing) dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan |
title_sort | peranan khidmat sumber luar outsourcing dalam amalan mcdonaldisasi di sektor perhotelan |
topic | TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service |
url | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30417/1/Peranan%20khidmat%20sumber%20luar%20%28outsourcing%29%20dalam%20amalan%20mcdonaldisasi%20di%20sektor%20perhotelan.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30417/2/Peranan%20khidmat%20sumber%20luar%20%28outsourcing%29%20dalam%20amalan%20mcdonaldisasi%20di%20sektor%20perhotelan1.pdf |
work_keys_str_mv | AT nurshakinahibrahim peranankhidmatsumberluaroutsourcingdalamamalanmcdonaldisasidisektorperhotelan AT dzurizahibrahim peranankhidmatsumberluaroutsourcingdalamamalanmcdonaldisasidisektorperhotelan |