Koreografi tarian Sayau Kolombujang etnik Dusun Tatana, Kuala Penyu, Sabah - Sri Ningsih Sukirman; Patricia Jipoh (Akademi Seni dan Teknologi Kreatif, UMS, 2021)
Tarian ‘Sayau Kolombujang’ ini merupakan tarian etnik Dusun Tatana di Kuala Penyu, Sabah. Kedatangan ettnik Dusun Tatana, di Kuala Penyu, Sabah berasal dari tanah Mongolia dan Yunan, China pada abad ke-12 dan ke-13 (Wallace: 1983). Daerah Kuala Penyu terletak di kawasan Barat Daya Negeri Sabah dan menghadap ke arah Laut Cina Selatan di sebelah Barat (Joison Romut, Denis J. Sading dan Flora Iban: 2016). Kajian ini dilakukan bagi mengekalkan dan memastikan tarian Sayau Kolombujang ini terus ditarikan dan dikenali oleh generasi pada masa kini. Oleh itu, bagi melengkapkan sebuah tarian harus mempunyai komposisi tarian seperti ragam gerak asas, pola lantai, ekspresi wajah dan props tarian.Tarian Sayau Kolombujang ini juga mempunyai keunikan dan kelebihannya tersendiri iaitu dimainkan alat muzik secara langsung bagi melengkapkan sebuah persembahan tarian. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini adalah melalui temu bual, wawancara, observasi,dokumentasi dan analisis data.