Kepercayan “Kenan” dalam masyarakat Melayu-Islam: kajian dari perspektif Islam - Mohd Anuar Ramli; Syamsul Azizul Marinsah (Penerbit UM, 2014)
Setiap masyarakat mempunyai kepercayaan dan pantang larang tersendiri yang mengawal ahlinya secara tersirat. Ia wujud hasil daripada interaksi yang panjang antara manusia dan alam. Pantang larang merupakan salah satu tradisi lisan yang kebanyakannya diamalkan dalam masyarakat Melayu-tradisional. Dalam masyarakat Melayu, terdapat beberapa senarai pantang larang. Salah satu pantang larang itu ialah kenan yang berkait rapat dengan pantang larang wanita hamil. Pada asasnya, Kenan adalah sebahagian daripada proses sebab dan akibat, yang dianggap sebagai kejadian sama ada penyakit atau kecacatan yang dialami oleh bayi yang baru lahir akibat pelanggaran pantang larang oleh ibu bapa ketika bayi masih dalam kandungan ibu. Asal usul idea Kenan berpunca daripada cara masyarakat berhasrat untuk memelihara hubungan antara manusia dan alam, tetapi akhirnya pencegahan ini telah disalahertikan oleh generasi akhir dengan tafsiran lateral sehingga ia dikenali sebagai pantang larang serta khurafat di kalangan Melayu-Islam. Oleh itu kajian ini cuba meneliti konsep kenan dan perbincangan berkaitan dalam perspektif Islam dan juga pandangan perubatan mengenai isu tersebut. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tabu ini dianggap sebagai syirik. Akibatnya kepercayaan ini melarang orang Melayu-Islam untuk diamalkan dalam kehidupan seharian mereka.