Pengaruh Air Tidak Berhasil (NRW) ke Atas Kemapanan Bekalan Air di Selangor, Malaysia - Nordin Sakke; Hamirdin Ithnin; M. Suhaily Yusri Che Ngah (Penerbit UPSI, 2014)
Selangor merupakan negeri yang paling maju dan salah satu negeri terkaya di Malaysia serta menjadi penyumbang terbesar kepada keluaran dalam negeri negara kasar (KDNK). Keadaan ini mempengaruhi peningkatan permintaan air. Bagi menjamin bekalan yang berterusan, situasi kondusif dari sudut cuaca, infrastruktur dan pengurusan yang cekap amat diperlukan. Air Tidak Berhasil (Non-Revenue Water – NRW) yang kekal melebihi 30% pada tahun 2012 dan fenomena pemanasan global merupakan antara cabaran besar dalam pembekalan air secara mapan di Selangor. Jumlah hujan dan aliran air permukaan di Selangor juga dijangka akan mengalami penyusutan kesan daripada fenomena kemarau. Penyusutan ini bakal memberi kesan yang negatif terhadap perkembangan kemakmuran sosial dan ekonomi Selangor. Kajian ini menganalisis pengaruh NRW ke atas kemapanan bekalan air di Selangor bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat setiap tahun terutama di musim panas atau kemarau.