Perbandingan Kesatuan Melayu Muda dan Parti Kuomintang dalam nasionalisme pada abad ke-20 - Muhammad Ikram Hidayat Idris (2022)
Kajian ini mengkaji perbandingan Parti Melayu Muda dan Parti Kuomintang dalam nasionalisme pada abad ke-20. Secara terperinci, kajian ini akan mengkaji nasionalisme antara Parti Melayu Muda dan Parti Kuomintang yang mempertahankan tanah air dan negara yang diperjuangkan dalam aspirasi nasionalistik yang unik. Oleh itu, dalam kajian ini, beberapa pernyataan masalah dinyatakan, iaitu latar belakang Kesatuan Melayu Muda dan Parti Kuomintang sebagai organisasi yang mempunyai corak nasionalistik, ada unsur-unsur Kuomintang dalam Kesatuan Melayu Muda, apakah perbandingan antara Parti Kuomintang dan Kesatuan Melayu Muda dalam pelbagai aspek sebagai sebuah pertubuhan nasionalistik . Oleh itu, untuk menjalankan kajian ini, penyelidik menggunakan kaedah kualitatif, iaitu mendapatkan bahan rujukan di perpustakaan dan arkib untuk menjawab semua masalah yang ada. Melalui analisis penyelidik yang berkaitan dengan kajian ini, didapati bahawa Kesatuan Melayu Muda dan Parti Kuomintang sangat menyokong perjuangan nasionalisme dan sangat radikal dalam mempertahankan negara dan tanah air yang diperjuangkan dalam membentuk nilai-nilai nasionalisme yang tinggi di kalangan orang-orang yang dipertahankan oleh pertubuhan-pertubuhan ini pada era abad ke-20 sekitar dengan jangkaan era Perang Dunia Kedua mengikut skop kajian. Justeru, nasionalisme besar melalui Parti Melayu Muda dan Parti Kuomintang perlu dihayati sebagai wajah penyatuan masyarakat dan membangkitkan semangat cintakan negara dan negara dalam menyemai semangat patriotik yang tinggi dalam kalangan semua lapisan masyarakat.