Perbandingan penganggar kaedah Jackknife dan bootstrap bagi data terpencong - Pau Seng Nie (2007)
Kajian ini bertujuan untuk memperlihatkan perbandingan antara penganggar dengan menggunakan kaedah Jackknife dan Bootstrap bagi data terpencong. Objektif utama kajian ini adalah menentukan nilai statistik mudah seperti min, varians. Di samping itu, membanding nilai statistik dari sampel data sebenar yang menggunakan kaedah Bootstrap dan kaedah Jackknife. Data dipadankan dengan lognormal sebelum anggaran statistik biasa diperoleh masing-masing menerusi Jackknife dan Bootstrap. Didapati apabila bilangan cerapan terpencil semakin kurang, nilai varians statistik semakin kecil. Bagi tujuan itu, sampel data yang berkaitan dijana masing-masing menggunakan kaedah Jackknife dan Bootstrap. Didapati kaedah Bootstrap lebih sesuai daripada kaedah Jackknife untuk membina sampel daripada sampel kecil. Daripada selang keyakinan varians bagi sampel Bootstrap kajian mendapati ciri-ciri Penganggar Terbaik Saksama Yang Linear (BLUE) dipenuhi.