Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah
Kajian ini dijalankan bagi menentukan nilai ambang rasa pengenalan dan kecenderungan rasa bagi 3 rasa asas (manis, masin dan masam) berdasarkan lokasi (pedalaman dan pesisir pantai) dan pengambilan makanan di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah. Seramai 200 orang berumur di antara 20-55 tahun dipil...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English English |
Published: |
2011
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/1/24%20PAGES.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/2/FULLTEXT.pdf |
_version_ | 1811136423024132096 |
---|---|
author | Ahmad Riduan Bahauddin |
author_facet | Ahmad Riduan Bahauddin |
author_sort | Ahmad Riduan Bahauddin |
collection | UMS |
description | Kajian ini dijalankan bagi menentukan nilai ambang rasa pengenalan dan kecenderungan rasa bagi 3 rasa asas (manis, masin dan masam) berdasarkan lokasi (pedalaman dan pesisir pantai) dan pengambilan makanan di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah. Seramai 200 orang berumur di antara 20-55 tahun dipilih secara rawak (strata) untuk menjadi panel kajian ini. Kaedah 3 Alternatif Pilihan Secara Paksaan (3AFC) bagi menentukan nilai ambang rasa manakala ujian hedonik digunakan untuk menentukan kecenderungan rasa. Borang soal selidik (FFQ) digunakan bagi mengkaji tabiat dan pengambilan makanan. Panel dibahagikan kepada 3 kumpulan berdasarkan kekerapan pengambilan makanan yang berkaitan dengan rasa asas yang dikaji (rendah, sederhana, tinggi). Panel pedalaman mempunyai nilai ambang rasa manis (10.97±3.69 g/L) dan masin (1.14±0.38 g/L) yang lebih rendah berbanding panel pesisir pantai (manis=11.56±3.71 g/L; masin=1.23±0.39 g/L) bagi semua rasa asas yang dikaji kecuali rasa masam. Bagi tahap kepekatan dan tahap kesukaan, pola respons panel adalah berbeza berdasarkan geografi dan pengambilan makanan bagi rasa manis dan masam. Tiada perbezaan yang signifikan dicatatkan bagi rasa masin (p>0.05). Kedua-dua kumpulan panel lebih menyukai stimuli asas di mana kepekatannya adalah sama dengan produk pasaran yang digunakan di dalam kajian. Terdapat kolerasi positif di antara ambang rasa dan kepekatan yang disukai dan juga di antara pengambilan makanan dan kepekatan yang disukai (p<0.01). Namun begitu, tiada kolerasi di antara nilai ambang rasa dan pengambilan makanan (p>0.01). Individu yang menyukai makanan yang berkepekatan tinggi lebih cenderung untuk mempunyai nilai ambang rasa yang lebih tinggi dan pengambilan makanan yang lebih tinggi bagi satu-satu rasa. Faktor lokasi dan budaya mempengaruhi perbezaan penerimaan rasa etnik Kadazandusun. Namun, pendedahan dan pengalaman erhadap sesuatu sensasi rasa memberikan impak yang lebih besar terhadap penerimaan rasa individu. |
first_indexed | 2024-09-24T00:50:17Z |
format | Thesis |
id | ums.eprints-39145 |
institution | Universiti Malaysia Sabah |
language | English English |
last_indexed | 2024-09-24T00:50:17Z |
publishDate | 2011 |
record_format | dspace |
spelling | ums.eprints-391452024-07-26T01:19:01Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/ Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah Ahmad Riduan Bahauddin GT2400-3390.5 Customs relative to private life Including children, marriage, eating and drinking, funeral customs, etc. Kajian ini dijalankan bagi menentukan nilai ambang rasa pengenalan dan kecenderungan rasa bagi 3 rasa asas (manis, masin dan masam) berdasarkan lokasi (pedalaman dan pesisir pantai) dan pengambilan makanan di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah. Seramai 200 orang berumur di antara 20-55 tahun dipilih secara rawak (strata) untuk menjadi panel kajian ini. Kaedah 3 Alternatif Pilihan Secara Paksaan (3AFC) bagi menentukan nilai ambang rasa manakala ujian hedonik digunakan untuk menentukan kecenderungan rasa. Borang soal selidik (FFQ) digunakan bagi mengkaji tabiat dan pengambilan makanan. Panel dibahagikan kepada 3 kumpulan berdasarkan kekerapan pengambilan makanan yang berkaitan dengan rasa asas yang dikaji (rendah, sederhana, tinggi). Panel pedalaman mempunyai nilai ambang rasa manis (10.97±3.69 g/L) dan masin (1.14±0.38 g/L) yang lebih rendah berbanding panel pesisir pantai (manis=11.56±3.71 g/L; masin=1.23±0.39 g/L) bagi semua rasa asas yang dikaji kecuali rasa masam. Bagi tahap kepekatan dan tahap kesukaan, pola respons panel adalah berbeza berdasarkan geografi dan pengambilan makanan bagi rasa manis dan masam. Tiada perbezaan yang signifikan dicatatkan bagi rasa masin (p>0.05). Kedua-dua kumpulan panel lebih menyukai stimuli asas di mana kepekatannya adalah sama dengan produk pasaran yang digunakan di dalam kajian. Terdapat kolerasi positif di antara ambang rasa dan kepekatan yang disukai dan juga di antara pengambilan makanan dan kepekatan yang disukai (p<0.01). Namun begitu, tiada kolerasi di antara nilai ambang rasa dan pengambilan makanan (p>0.01). Individu yang menyukai makanan yang berkepekatan tinggi lebih cenderung untuk mempunyai nilai ambang rasa yang lebih tinggi dan pengambilan makanan yang lebih tinggi bagi satu-satu rasa. Faktor lokasi dan budaya mempengaruhi perbezaan penerimaan rasa etnik Kadazandusun. Namun, pendedahan dan pengalaman erhadap sesuatu sensasi rasa memberikan impak yang lebih besar terhadap penerimaan rasa individu. 2011 Thesis NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/1/24%20PAGES.pdf text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/2/FULLTEXT.pdf Ahmad Riduan Bahauddin (2011) Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah. Masters thesis, Universiti Malaysia Sabah. |
spellingShingle | GT2400-3390.5 Customs relative to private life Including children, marriage, eating and drinking, funeral customs, etc. Ahmad Riduan Bahauddin Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah |
title | Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah |
title_full | Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah |
title_fullStr | Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah |
title_full_unstemmed | Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah |
title_short | Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah |
title_sort | kecenderungan rasa di kalangan etnik kadazandusun di sabah |
topic | GT2400-3390.5 Customs relative to private life Including children, marriage, eating and drinking, funeral customs, etc. |
url | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/1/24%20PAGES.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/2/FULLTEXT.pdf |
work_keys_str_mv | AT ahmadriduanbahauddin kecenderunganrasadikalanganetnikkadazandusundisabah |