Kecenderungan rasa di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah
Kajian ini dijalankan bagi menentukan nilai ambang rasa pengenalan dan kecenderungan rasa bagi 3 rasa asas (manis, masin dan masam) berdasarkan lokasi (pedalaman dan pesisir pantai) dan pengambilan makanan di kalangan etnik Kadazandusun di Sabah. Seramai 200 orang berumur di antara 20-55 tahun dipil...
Main Author: | Ahmad Riduan Bahauddin |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English English |
Published: |
2011
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/1/24%20PAGES.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/39145/2/FULLTEXT.pdf |
Similar Items
-
Tiga identiti Komburongo dalam kepercayaan tradisional etnik Tobilung di Sabah
by: Ick Ellyrenzine Linsap, et al.
Published: (2021) -
Elemen dan struktur teatrikal dalam upacara ahulir etnik Murut Tahol di Sabah
by: Mestrah Lauk
Published: (2018) -
Perubahan adat perkahwinan komuniti kadazan di kampung Manng, Penampang , Sabah
by: Deeba eleena Mohammad Aslom
Published: (2020) -
Tapak dan bentuk pengebumian tradisi megalitik di Long Pasia, Sabah
by: Nurul Mardhiah Ahmad Lotfee
Published: (2019) -
Variasi dan perubahan dalam amalan perkahwinan komuniti Sinobu, Sukang dan Rumanau di Ulu Kinabatangan, Sabah
by: Ronnie Stefhannie Nasirin
Published: (2017)