Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial

Bakteria asid laktik (BAL) dalam makanan tertapai menghasilkan pelbagai sebatian yang memberikan produk tersebut rasa dan warna selain meningkatkan kualiti dan keselamatannya. BAL yang berpotensi diaplikasikan dalam industri makanan telah dipencilkan dari makanan tertapai tempatan (jeruk bambanga...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Idzarahayu Lily Ramlee
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2011
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6098/1/ae0000001041.pdf
_version_ 1796909559091036160
author Idzarahayu Lily Ramlee
author_facet Idzarahayu Lily Ramlee
author_sort Idzarahayu Lily Ramlee
collection UMS
description Bakteria asid laktik (BAL) dalam makanan tertapai menghasilkan pelbagai sebatian yang memberikan produk tersebut rasa dan warna selain meningkatkan kualiti dan keselamatannya. BAL yang berpotensi diaplikasikan dalam industri makanan telah dipencilkan dari makanan tertapai tempatan (jeruk bambangan) dan dicirikan berdasarkan morfologi dan biokimianya. Sebanyak 56 strain BAL dipencilkan daripada jeruk bambangan sepanjang tempoh fermentasi dimana 6 strain dipencilkan daripada 1 hari tempoh fermentasi, 8 strain dipencilkan daripada 2 hari tempoh fermentasi, 12 strain dipencilkan daripada 3 hari tempoh fermentasi, manakala 10 daripada tempoh fermentasi yang lain. Ujian sensitiviti antibiotik bagi bagi 56 isolat BAL melalui ujian penyaringan teknik penyerapan lubang menunjukkan hanya 12 isolat BAL menunjukkan sensitiviti terhadap bakteria patogenik yang diuji dan selepas peneutralan pH dan penyingkiran H202 hanya 3 isolat BAL menghasilkan zon perencatan pada pH 5.5 iaitu Lactobacillus plantarum (Lab40) sebanyak 8.3mm, Lactobacillus plantarum 1 (Lab 57) sebanyak 9.7mm dan Lactobacillus pentosus (Lab 50) sebanyak 9.1mm. pH memberi kesan yang nyata terhadap aktiviti antimikrobial dimana pada pH menghampiri neutral tiada perencatan bakteria patogenik yang diuji dicatatkan. Kesimpulannya, aktiviti antimikrobial oleh strain bakteria asid laktik yang dipencilkan adalah disebabkan oleh asid organik
first_indexed 2024-04-21T02:28:15Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-6098
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-04-21T02:28:15Z
publishDate 2011
record_format dspace
spelling ums.eprints-60982017-10-13T09:20:58Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6098/ Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial Idzarahayu Lily Ramlee TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Bakteria asid laktik (BAL) dalam makanan tertapai menghasilkan pelbagai sebatian yang memberikan produk tersebut rasa dan warna selain meningkatkan kualiti dan keselamatannya. BAL yang berpotensi diaplikasikan dalam industri makanan telah dipencilkan dari makanan tertapai tempatan (jeruk bambangan) dan dicirikan berdasarkan morfologi dan biokimianya. Sebanyak 56 strain BAL dipencilkan daripada jeruk bambangan sepanjang tempoh fermentasi dimana 6 strain dipencilkan daripada 1 hari tempoh fermentasi, 8 strain dipencilkan daripada 2 hari tempoh fermentasi, 12 strain dipencilkan daripada 3 hari tempoh fermentasi, manakala 10 daripada tempoh fermentasi yang lain. Ujian sensitiviti antibiotik bagi bagi 56 isolat BAL melalui ujian penyaringan teknik penyerapan lubang menunjukkan hanya 12 isolat BAL menunjukkan sensitiviti terhadap bakteria patogenik yang diuji dan selepas peneutralan pH dan penyingkiran H202 hanya 3 isolat BAL menghasilkan zon perencatan pada pH 5.5 iaitu Lactobacillus plantarum (Lab40) sebanyak 8.3mm, Lactobacillus plantarum 1 (Lab 57) sebanyak 9.7mm dan Lactobacillus pentosus (Lab 50) sebanyak 9.1mm. pH memberi kesan yang nyata terhadap aktiviti antimikrobial dimana pada pH menghampiri neutral tiada perencatan bakteria patogenik yang diuji dicatatkan. Kesimpulannya, aktiviti antimikrobial oleh strain bakteria asid laktik yang dipencilkan adalah disebabkan oleh asid organik 2011 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6098/1/ae0000001041.pdf Idzarahayu Lily Ramlee (2011) Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
spellingShingle TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Idzarahayu Lily Ramlee
Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial
title Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial
title_full Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial
title_fullStr Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial
title_full_unstemmed Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial
title_short Pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial
title_sort pemencilan dan pencirian bakteria asid laktik daripada jeruk bambangan yang memberikan aktiviti antimikrobial
topic TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6098/1/ae0000001041.pdf
work_keys_str_mv AT idzarahayulilyramlee pemencilandanpencirianbakteriaasidlaktikdaripadajerukbambanganyangmemberikanaktivitiantimikrobial