Makmal Pembelajaran dan Penyelidikan Matematik: Konsep dan Reka Bentuk - Wan Ali, Wan Zah; Nawawi, Mokhtar; Ahmad Tarmizi, Rohani; Konting, Mohd Majid (Institute for Mathematical Research, 2008)
Secara umum makmal matematik ditubuhkan bagi menyediakan perkhidmatan sokongan akademik kepada pelajar agar mereka dapat meningkatkan pengetahuan, kemahiran dan keyakinan dalam kursus-kursus matematik yang diikuti. Perkhidmatan yang disediakan adalah seperti menyediakan tutorial, bahan rujukan tambahan dan mengakses laman web yang bersesuaian. Bagaimanapun, fungsi makmal matematik seperti ini agak terhad kerana ia tidak membuka ruang bagi aktiviti penyelidikan dijalankan sedangkan penyelidikan sangat penting dalam menyediakan maklumat saintifik yang diperlukan dalam usaha meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran matematik. Justeru, satu kajian telah dilakukan bagi mengenal pasti konsep dan reka bentuk yang sesuai bagi sebuah makmal matematik yang menyediakan kemudahan pembelajaran dan penyelidikan. Aktiviti penyelidikan merangkumi lawatan, perbincangan, pemerhatian dan temu bual dengan pensyarab di bidang matematik dan pendidikan matematik dari dalam dan luar negara. Data-data yang terdiri daripada transkrip temubual, catatan lapangan, gambar foto dan rakaman video telah dianalisis dan dapatannya dipaparkan dan dibincangkan dalam kertas kerja ini.