Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor

Kandungan sebatian alkohol lemak di dalam tujuh sampel sedimen permukaan dari muara Sungai Kapar, Selangor telah dikenal pasti menggunakan gas kromatografi-spektrometri jisim (GC-MS) dan hasilnya menunjukkan wujudnya 13 sebatian alkohol lemak (C12- C24) termasuk enam sebatian bercabang (-iso dan -an...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Humrawali, Norfariza, Kwan, Yeoh Lee, Latif, Mohd Talib, Zakaria, Mohamad Pauzi, Mohd Ali, Masni
Format: Article
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2010
_version_ 1825945605487198208
author Humrawali, Norfariza
Kwan, Yeoh Lee
Latif, Mohd Talib
Zakaria, Mohamad Pauzi
Mohd Ali, Masni
author_facet Humrawali, Norfariza
Kwan, Yeoh Lee
Latif, Mohd Talib
Zakaria, Mohamad Pauzi
Mohd Ali, Masni
author_sort Humrawali, Norfariza
collection UPM
description Kandungan sebatian alkohol lemak di dalam tujuh sampel sedimen permukaan dari muara Sungai Kapar, Selangor telah dikenal pasti menggunakan gas kromatografi-spektrometri jisim (GC-MS) dan hasilnya menunjukkan wujudnya 13 sebatian alkohol lemak (C12- C24) termasuk enam sebatian bercabang (-iso dan -anteiso) hadir. Secara keseluruhannya, sampel yang dikaji terdiri daripada 65% alkohol lemak rantai pendek (C12- C20) yang dihasilkan oleh organisma marin manakala 14% adalah alkohol lemak rantai panjang (C21- C24) yang berpunca daripada tumbuhan terestrial dan selebihnya merupakan sebatian bercabang yang dihasilkan oleh proses metabolisme bakteria. Sebatian C16 mendominasi kesemua stesen pensampelan dengan julat kepekatan 29.69-164.35 μgg-1 berat kering iaitu 32% daripada jumlah keseluruhan alkohol lemak. Nisbah antara alkohol lemak rantai pendek dan rantai panjang [Σ(C12- C20)/Σ(C21- C22)] bagi setiap stesen pensampelan memberikan nilai >1, menunjukkan kandungan alkohol lemak rantai pendek sumber marin adalah lebih tinggi daripada kandungan alkohol lemak rantai panjang. Indeks Sumber Alkohol (ASI) pula diguna untuk menganggar kesan input alkohol lemak terestrial ke dalam sedimen marin berdasarkan nisbah alkohol lemak C22/C14 menunjukkan stesen Kp1, Kp2, Kp5 dan Kp6 mempunyai nilai >1; iaitu kandungan C22 adalah lebih tinggi berbanding C14. Walau bagaimanapun, nisbah C22/C16 memberikan hasil yang sebaliknya dengan kesemua stesen didominasi oleh C16 berbanding C22. Kajian ini menunjukkan alkohol lemak (C12- C20) terutamanya sebatian C16 mendominasi kawasan muara Sungai Kapar, Selangor berbanding alkohol lemak rantai panjang (C21- C24).
first_indexed 2024-03-06T07:34:06Z
format Article
id upm.eprints-15357
institution Universiti Putra Malaysia
last_indexed 2024-03-06T07:34:06Z
publishDate 2010
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
record_format dspace
spelling upm.eprints-153572015-07-31T23:36:15Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/15357/ Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor Humrawali, Norfariza Kwan, Yeoh Lee Latif, Mohd Talib Zakaria, Mohamad Pauzi Mohd Ali, Masni Kandungan sebatian alkohol lemak di dalam tujuh sampel sedimen permukaan dari muara Sungai Kapar, Selangor telah dikenal pasti menggunakan gas kromatografi-spektrometri jisim (GC-MS) dan hasilnya menunjukkan wujudnya 13 sebatian alkohol lemak (C12- C24) termasuk enam sebatian bercabang (-iso dan -anteiso) hadir. Secara keseluruhannya, sampel yang dikaji terdiri daripada 65% alkohol lemak rantai pendek (C12- C20) yang dihasilkan oleh organisma marin manakala 14% adalah alkohol lemak rantai panjang (C21- C24) yang berpunca daripada tumbuhan terestrial dan selebihnya merupakan sebatian bercabang yang dihasilkan oleh proses metabolisme bakteria. Sebatian C16 mendominasi kesemua stesen pensampelan dengan julat kepekatan 29.69-164.35 μgg-1 berat kering iaitu 32% daripada jumlah keseluruhan alkohol lemak. Nisbah antara alkohol lemak rantai pendek dan rantai panjang [Σ(C12- C20)/Σ(C21- C22)] bagi setiap stesen pensampelan memberikan nilai >1, menunjukkan kandungan alkohol lemak rantai pendek sumber marin adalah lebih tinggi daripada kandungan alkohol lemak rantai panjang. Indeks Sumber Alkohol (ASI) pula diguna untuk menganggar kesan input alkohol lemak terestrial ke dalam sedimen marin berdasarkan nisbah alkohol lemak C22/C14 menunjukkan stesen Kp1, Kp2, Kp5 dan Kp6 mempunyai nilai >1; iaitu kandungan C22 adalah lebih tinggi berbanding C14. Walau bagaimanapun, nisbah C22/C16 memberikan hasil yang sebaliknya dengan kesemua stesen didominasi oleh C16 berbanding C22. Kajian ini menunjukkan alkohol lemak (C12- C20) terutamanya sebatian C16 mendominasi kawasan muara Sungai Kapar, Selangor berbanding alkohol lemak rantai panjang (C21- C24). Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2010-02 Article NonPeerReviewed Humrawali, Norfariza and Kwan, Yeoh Lee and Latif, Mohd Talib and Zakaria, Mohamad Pauzi and Mohd Ali, Masni (2010) Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor. Sains Malaysiana, 39 (1). pp. 21-30. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol39num1_2010/contentsVol39num1_2010.html
spellingShingle Humrawali, Norfariza
Kwan, Yeoh Lee
Latif, Mohd Talib
Zakaria, Mohamad Pauzi
Mohd Ali, Masni
Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor
title Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor
title_full Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor
title_fullStr Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor
title_full_unstemmed Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor
title_short Kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di Sungai Kapar, Selangor
title_sort kandungan dan sumber alkohol lemak di dalam sedimen muara di sungai kapar selangor
work_keys_str_mv AT humrawalinorfariza kandungandansumberalkohollemakdidalamsedimenmuaradisungaikaparselangor
AT kwanyeohlee kandungandansumberalkohollemakdidalamsedimenmuaradisungaikaparselangor
AT latifmohdtalib kandungandansumberalkohollemakdidalamsedimenmuaradisungaikaparselangor
AT zakariamohamadpauzi kandungandansumberalkohollemakdidalamsedimenmuaradisungaikaparselangor
AT mohdalimasni kandungandansumberalkohollemakdidalamsedimenmuaradisungaikaparselangor