Stabiliti mutlak bagi kaedah multilangkah bagi menyelesaikan secara terus persamaan perbezaan biasa peringkat dua. - Suleiman, Mohamed (1998)
Bagi persamaan pembezaan biasa (PPB) y = f(x,y), rantau kestabilan mutlak bagi penyelesaian biasa (PPB) tersebut dinyatakan dalam satah hλ 1 dengan hλ 1nilai eigen bagi Jakobian di sesuatu titik (x, y) dan h. panjang langkah yang digunakan. Ditunjukkan bahawa bagi PPB y = ѳy + µy rantau kestabilan mutlak kaedah penyelesaian terusnya tidak dapat dinyatakan dalam satah hλ 1 dengan λ 1 nilai eigen persamaan tersebut. Diterbitkan juga syarat kestabilan I bagi panjang langkah bila kaedah terus ini digunakan, dan analisis ini dikuatkan dengan keputusan berangka.