Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi

SERDANG, 20 Nov – Pelajar Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hisamuddin (SAMTSH), Selangor berjaya bergelar johan dengan mempertandingkan projek inovasi iaitu Bionatural Blue Pea Powder dalam Science Innovation and Invention Competition 2012 anjuran Universiti Putra Malaysia (UPM) bersama L’Orea...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
Format: UPM News
Language:English
Published: 2012
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/20502/1/Projek_Blue_Pea_Powder_SAMT_Sultan_Hisamuddin_juara_Sains_Inovasi.pdf
Description
Summary:SERDANG, 20 Nov – Pelajar Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hisamuddin (SAMTSH), Selangor berjaya bergelar johan dengan mempertandingkan projek inovasi iaitu Bionatural Blue Pea Powder dalam Science Innovation and Invention Competition 2012 anjuran Universiti Putra Malaysia (UPM) bersama L’Oreal Malaysia. Lima pelajar SAMTSH bergelar johan itu membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM3,000 dan trofi. Che Azwira Che Aziz, guru penasihat bagi projek Bionatural Blue Pea Powder berkata kemenangan itu merupakan hasil kerjasama daripada ahli kumpulan yang telah membuat persedian rapi dalam menjalankan penyelidikan. “Bionatural Blue Pea Powder adalah hasil daripada penyelidikan awal pelajar terhadap bunga talang yang telah diekstrak menjadi serbuk sebagai bahan masakan nasi kerabu dan minuman. “Dengan kemenangan ini, kita akan buat penilaian lanjut untuk dikomersialkan,” katanya.