Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi

SERDANG, 20 Nov – Pelajar Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hisamuddin (SAMTSH), Selangor berjaya bergelar johan dengan mempertandingkan projek inovasi iaitu Bionatural Blue Pea Powder dalam Science Innovation and Invention Competition 2012 anjuran Universiti Putra Malaysia (UPM) bersama L’Orea...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
Format: UPM News
Language:English
Published: 2012
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/20502/1/Projek_Blue_Pea_Powder_SAMT_Sultan_Hisamuddin_juara_Sains_Inovasi.pdf
_version_ 1796969807906603008
author Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
author_facet Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
author_sort Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
collection UPM
description SERDANG, 20 Nov – Pelajar Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hisamuddin (SAMTSH), Selangor berjaya bergelar johan dengan mempertandingkan projek inovasi iaitu Bionatural Blue Pea Powder dalam Science Innovation and Invention Competition 2012 anjuran Universiti Putra Malaysia (UPM) bersama L’Oreal Malaysia. Lima pelajar SAMTSH bergelar johan itu membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM3,000 dan trofi. Che Azwira Che Aziz, guru penasihat bagi projek Bionatural Blue Pea Powder berkata kemenangan itu merupakan hasil kerjasama daripada ahli kumpulan yang telah membuat persedian rapi dalam menjalankan penyelidikan. “Bionatural Blue Pea Powder adalah hasil daripada penyelidikan awal pelajar terhadap bunga talang yang telah diekstrak menjadi serbuk sebagai bahan masakan nasi kerabu dan minuman. “Dengan kemenangan ini, kita akan buat penilaian lanjut untuk dikomersialkan,” katanya.
first_indexed 2024-03-06T07:48:38Z
format UPM News
id upm.eprints-20502
institution Universiti Putra Malaysia
language English
last_indexed 2024-03-06T07:48:38Z
publishDate 2012
record_format dspace
spelling upm.eprints-205022013-05-27T08:11:26Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/20502/ Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat SERDANG, 20 Nov – Pelajar Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Hisamuddin (SAMTSH), Selangor berjaya bergelar johan dengan mempertandingkan projek inovasi iaitu Bionatural Blue Pea Powder dalam Science Innovation and Invention Competition 2012 anjuran Universiti Putra Malaysia (UPM) bersama L’Oreal Malaysia. Lima pelajar SAMTSH bergelar johan itu membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM3,000 dan trofi. Che Azwira Che Aziz, guru penasihat bagi projek Bionatural Blue Pea Powder berkata kemenangan itu merupakan hasil kerjasama daripada ahli kumpulan yang telah membuat persedian rapi dalam menjalankan penyelidikan. “Bionatural Blue Pea Powder adalah hasil daripada penyelidikan awal pelajar terhadap bunga talang yang telah diekstrak menjadi serbuk sebagai bahan masakan nasi kerabu dan minuman. “Dengan kemenangan ini, kita akan buat penilaian lanjut untuk dikomersialkan,” katanya. 2012-11-20 UPM News NonPeerReviewed application/pdf en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/20502/1/Projek_Blue_Pea_Powder_SAMT_Sultan_Hisamuddin_juara_Sains_Inovasi.pdf Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (2012) Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi. [UPM News] http://www.upm.edu.my/berita/details/ProjekBluePeaPowderbm
spellingShingle Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi
title Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi
title_full Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi
title_fullStr Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi
title_full_unstemmed Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi
title_short Projek Blue Pea Powder SAMT Sultan Hisamuddin juara Sains Inovasi
title_sort projek blue pea powder samt sultan hisamuddin juara sains inovasi
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/20502/1/Projek_Blue_Pea_Powder_SAMT_Sultan_Hisamuddin_juara_Sains_Inovasi.pdf
work_keys_str_mv AT universitiputramalaysiabahagiankomunikasikorporat projekbluepeapowdersamtsultanhisamuddinjuarasainsinovasi