Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping

Keledek keping telah berjaya dimajukan dengan menggunakan ubi keledek jenis Serdang 1. Kepingan ini disediakan dari isi ubi keledek yang telah dimasak di mana 0.5% CMC, 200 bdsj NaHS03 dan 7% gula halus dicampurkan sebelum kepingan setebal 1mm dibuat. Pengeringan di dalam oven pada tiap-tiap suhu...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Yaakob, Che Mann, Raya, Shariff
Format: Article
Language:English
Malay
Published: 1983
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/2225/1/Satu_Kajian_Awal_Memproses_Keledek_Keping.pdf
_version_ 1825921410822832128
author Yaakob, Che Mann
Raya, Shariff
author_facet Yaakob, Che Mann
Raya, Shariff
author_sort Yaakob, Che Mann
collection UPM
description Keledek keping telah berjaya dimajukan dengan menggunakan ubi keledek jenis Serdang 1. Kepingan ini disediakan dari isi ubi keledek yang telah dimasak di mana 0.5% CMC, 200 bdsj NaHS03 dan 7% gula halus dicampurkan sebelum kepingan setebal 1mm dibuat. Pengeringan di dalam oven pada tiap-tiap suhu 55°, 65° dan 75°C telah dijalankan selama 4~ jam. Keputusan-keputusan menunjukkan suhu pengeringan mempengaruhi kandungan air (11-17%) dan seterusnya aktiviti air, aw (0.46-0.70) kep'ingan. Nilai warna Hunter a dan b menunjukkan penggelapan yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan; walaubagaimana pun, nilai L tidak bermakna (P>0.05). Nilai ketegasan Instron menunjukkan peninggian yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan. Data deria untuk rasa, warna, ketegasan dan penen'maan keseluruhan menunjukkan bahawa hasilan ini sangat diterima oleh ahli panel.
first_indexed 2024-03-06T06:57:33Z
format Article
id upm.eprints-2225
institution Universiti Putra Malaysia
language English
Malay
last_indexed 2024-03-06T06:57:33Z
publishDate 1983
record_format dspace
spelling upm.eprints-22252013-05-27T06:59:40Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/2225/ Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping Yaakob, Che Mann Raya, Shariff Keledek keping telah berjaya dimajukan dengan menggunakan ubi keledek jenis Serdang 1. Kepingan ini disediakan dari isi ubi keledek yang telah dimasak di mana 0.5% CMC, 200 bdsj NaHS03 dan 7% gula halus dicampurkan sebelum kepingan setebal 1mm dibuat. Pengeringan di dalam oven pada tiap-tiap suhu 55°, 65° dan 75°C telah dijalankan selama 4~ jam. Keputusan-keputusan menunjukkan suhu pengeringan mempengaruhi kandungan air (11-17%) dan seterusnya aktiviti air, aw (0.46-0.70) kep'ingan. Nilai warna Hunter a dan b menunjukkan penggelapan yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan; walaubagaimana pun, nilai L tidak bermakna (P>0.05). Nilai ketegasan Instron menunjukkan peninggian yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan. Data deria untuk rasa, warna, ketegasan dan penen'maan keseluruhan menunjukkan bahawa hasilan ini sangat diterima oleh ahli panel. 1983 Article NonPeerReviewed application/pdf en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/2225/1/Satu_Kajian_Awal_Memproses_Keledek_Keping.pdf Yaakob, Che Mann and Raya, Shariff (1983) Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping. Pertanika, 6 (1). pp. 17-21. Malay
spellingShingle Yaakob, Che Mann
Raya, Shariff
Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping
title Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping
title_full Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping
title_fullStr Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping
title_full_unstemmed Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping
title_short Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping
title_sort satu kajian awal memproses keledek keping
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/2225/1/Satu_Kajian_Awal_Memproses_Keledek_Keping.pdf
work_keys_str_mv AT yaakobchemann satukajianawalmemproseskeledekkeping
AT rayashariff satukajianawalmemproseskeledekkeping