Dato’ Dr. Hassan Ahmad: cendekiawan Melayu terulung - Yaakob, Nor Azuwan (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2013)
Dato’ Dr. Hassan Ahmad merupakan tokoh tersohor dan berpengalaman luas dalam pelbagai aspek penerbitan buku, perancangan bahasa dan sastera, penyelidikan dan pengurusan sehingga beliau pernah digelar sebagai ‘The Godfather of Malaysian Book World’ dan menerima ‘Anugerah Tokoh pembangunan Buku Negara’ (2005). Beliau juga tokoh ilmuwan dan intelektual dalam pelbagai bidang malah ‘pejuang bahasa’ yang sangat berani.