Motivasi sukarelawan terhadap penglibatan dalam kerja sukarela di Yayasan Salam Malaysia - Che Nawi, Nur Raihan; Asmuni, Azizan (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Perdana Menteri Malaysia yang ke-enam, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, telah melancarkan program 1M4U dengan dana RM100 juta, ini jelas menunjukkan kerajaan sangat mementingkan dan menyokong penglibatan golongan belia dalam aktiviti kerja sukarela. Program 1M4U diperkenalkan untuk menarik lebih banyak generasi muda berani melibatkan diri pada peringkat global seterusnya, akan mengharumkan nama Malaysia di mata dunia. Objektif umum kajian adalah untuk menentukan faktor – faktor motivasi sukarelawan yang bekerja terhadap kerja sukarela dan juga menentukan tahap motivasi sukarelawan yang bekerja dalam penglibatan aktiviti kerja sukarela. Di samping itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti perbezaan faktor-faktor motivasi dalam kalangan sukarelawan yang menpunyai ciri sosio demografi yang berbeza. Populasi badan NGO ini terdiri daripada ahli aktif dan ahli tidak aktif dianggarkan dalam mencapai 2000 orang ahli. 200 sampel telah melengkapkan borang soal selidik yang digunakan dalam analisis bagi kajian ini. Kajian dapat mengenalpasti enam faktor motivasi sukarelawan yang terlibat dalam aktiviti kerja sukarela, seperti berikut; (1) nilai, (2) kefahaman, (3) perlindungan, (4) kerjaya, (5) sosial, (6) peningkatan (estim diri). Sukarelawan didapati mempunyai tahap motivasi yang tinggi terhadap penglibatan dalam aktiviti kerja sukarela. Pembolehubah demografi seperti jantina, status perkahwinan, kelayakan akademik dan sektor pekerjaan tidak menunjukkan perbezaan yang signifikan terhadap motivasi kerja sukarela. Oleh yang demikian, kajian ini bolehlah dijadikan rujukan yang relevan dan berguna kepada badan – badan NGO yang lain semasa merangka program aktiviti kerja sukarela bagi kalangan sukarelawan supaya bersesuian dengan faktor – faktor motivasi penyertaan dalam penglibatan kerja sukarela.