Pengaruh Anthropometri Tubuh Badan Keatas Prestasi Aerobik dan Anaerobik Serta Kekerapan Kecederaan Fizikal Terhadap Pemain Bolasepak Liga Perdana Johor dan Liga Simpanan Negeri Johor - Zainuddin, Zainal Abidin (1999)
Bentuk badan seseorang atlet adalah salah satu aspek yang dipercayai turut menyumbang kepada kecemerlangan atlet dalam sukan yang diceburi. Kajian lampau juga ada mengaitkan bentuk badan tertentu dengan risiko kecederaan. Oleh sebab itu aspek anthropometrik tubuh badan wajar menjadi satu kriteria pemilihan pemain untuk sesuatu pasukan yang dijalankan olehjurulatih. Walau bagaimanapun dapatan kajian ini masih samar dan belum pemah dijalankan di negara ini. Sehubungan dengan itu penyelidik telah mengambil inisiatif untuk menjalankan kajian agar mendapat gambaran yang lebih tepat lagi mengenai pengaruh anthropometrik terhadap prestasi aerobik dan anaerobik dan kekerapan kecederaan fizikal. Dapatan kajian telah diperolehi melalui kajian soal selidik dan tiga (3) jenis ujian iaitu ujian pengukuran bentuk badan, ujian kuasa anaerobik dan ujian kuasa aerobik. Dapatan kajian menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan antara bentuk badan dengan prestasi aerobik dengan nilai t = -3.089. P <=0.05 dan perbezaan yang sangat signifikan antara bentuk badan dengan kekerapan cedera F =: 40.326, p<0.05. Perbandingan antara 3 bentuk tubuh badan mendapati bentuk badan mesomorf adalah yang paling sesuai untuk bersaing dalam sukan diikuti oleh ektomorf dan endomorf Dari aspek kekerapan kecederaan pula, bentuk badan ektomorf paling kerap cedera diikuti oleh bentuk badan endomorf dan mesomorf.