Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
Tepung sagu telah digunakan sebagai penukar lemak sebanyak 40% dan tepung gandum telah digantikan dengan 35% tepung legum (kacang kuda dan kacang hijau) dalam fOll11ulasi biskut. Kajian ini bertujuan untuk mengurangkan kandungan lemak di dalam biskut melalui penggunaan kanji sagu sebagai 'fa...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
2004
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/30745/1/MOHAMMAD_NOOR_ADROS_YAHYA.pdf |
_version_ | 1825832435621822464 |
---|---|
author | Yahya, Mohammad Noor Adros |
author_facet | Yahya, Mohammad Noor Adros |
author_sort | Yahya, Mohammad Noor Adros |
collection | USM |
description | Tepung sagu telah digunakan sebagai penukar lemak sebanyak 40% dan tepung gandum
telah digantikan dengan 35% tepung legum (kacang kuda dan kacang hijau) dalam
fOll11ulasi biskut. Kajian ini bertujuan untuk mengurangkan kandungan lemak di dalam
biskut melalui penggunaan kanji sagu sebagai 'fat replacer' selia meningkatkan kualiti
protein dan gentian melalui penggunaan tepung legum (kacang hijau dan kacang kuda).
Kesan penggunaan 40% sagu sebagai 'fat replacert selia penggantian dengan 35%
tepung legum terhadap sifat-sifat fizikal, kimia, deria dan jangka hayat biskut telah
dijalankan |
first_indexed | 2024-03-06T14:52:49Z |
format | Thesis |
id | usm.eprints-30745 |
institution | Universiti Sains Malaysia |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T14:52:49Z |
publishDate | 2004 |
record_format | dspace |
spelling | usm.eprints-307452017-04-17T06:53:13Z http://eprints.usm.my/30745/ Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer Yahya, Mohammad Noor Adros T175-178 Industrial research. Research and development Tepung sagu telah digunakan sebagai penukar lemak sebanyak 40% dan tepung gandum telah digantikan dengan 35% tepung legum (kacang kuda dan kacang hijau) dalam fOll11ulasi biskut. Kajian ini bertujuan untuk mengurangkan kandungan lemak di dalam biskut melalui penggunaan kanji sagu sebagai 'fat replacer' selia meningkatkan kualiti protein dan gentian melalui penggunaan tepung legum (kacang hijau dan kacang kuda). Kesan penggunaan 40% sagu sebagai 'fat replacert selia penggantian dengan 35% tepung legum terhadap sifat-sifat fizikal, kimia, deria dan jangka hayat biskut telah dijalankan 2004-04 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/30745/1/MOHAMMAD_NOOR_ADROS_YAHYA.pdf Yahya, Mohammad Noor Adros (2004) Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer. Masters thesis, Universiti Sains Malaysia. |
spellingShingle | T175-178 Industrial research. Research and development Yahya, Mohammad Noor Adros Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer |
title | Physico-Chemical And Shelf-Life
Studies On Reduced Fat Legume-Based
Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
|
title_full | Physico-Chemical And Shelf-Life
Studies On Reduced Fat Legume-Based
Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
|
title_fullStr | Physico-Chemical And Shelf-Life
Studies On Reduced Fat Legume-Based
Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
|
title_full_unstemmed | Physico-Chemical And Shelf-Life
Studies On Reduced Fat Legume-Based
Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
|
title_short | Physico-Chemical And Shelf-Life
Studies On Reduced Fat Legume-Based
Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
|
title_sort | physico chemical and shelf life studies on reduced fat legume based cookies using sago flour as a fat replacer |
topic | T175-178 Industrial research. Research and development |
url | http://eprints.usm.my/30745/1/MOHAMMAD_NOOR_ADROS_YAHYA.pdf |
work_keys_str_mv | AT yahyamohammadnooradros physicochemicalandshelflifestudiesonreducedfatlegumebasedcookiesusingsagoflourasafatreplacer |