Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada su...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
1998
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf |
_version_ | 1797008547767123968 |
---|---|
author | Bukhari, Noriha |
author_facet | Bukhari, Noriha |
author_sort | Bukhari, Noriha |
collection | USM |
description | Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan
pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas
kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah
kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman
dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20
minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum
infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4%
CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada
110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu
lebih kurang 100C.
|
first_indexed | 2024-03-06T14:53:01Z |
format | Thesis |
id | usm.eprints-30917 |
institution | Universiti Sains Malaysia |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T14:53:01Z |
publishDate | 1998 |
record_format | dspace |
spelling | usm.eprints-309172017-04-17T06:53:15Z http://eprints.usm.my/30917/ Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan Bukhari, Noriha T1-995 Technology(General) Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C. 1998-03 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf Bukhari, Noriha (1998) Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan. Masters thesis, Universiti Sains Malaysia. |
spellingShingle | T1-995 Technology(General) Bukhari, Noriha Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan |
title | Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_full | Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_fullStr | Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_full_unstemmed | Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_short | Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_sort | kesan pengolahan kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan |
topic | T1-995 Technology(General) |
url | http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf |
work_keys_str_mv | AT bukharinoriha kesanpengolahankalsiumterhadapkualitibuahbetiktempatan |