Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey

Madu yang dihasilkan oleh lebah tanpa sengat, Trigona spp. dikenali sebagai kelulut di Malaysia. Madu ini merupakan ubatan berharga dalam kalangan masyarakat setempat dan digunakan untuk merawat beberapa janis penyakit. Madu daripada kelulut dikatakan lebih berkesan berbanding madu yang dihasilka...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Yusoff, Nor Adlin Md
Format: Monograph
Language:English
Published: Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia 2005
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/47799/1/NOR%20ADLIN%20BINTI%20MD%20YUSOFF-24%20pages.pdf
_version_ 1797011832567758848
author Yusoff, Nor Adlin Md
author_facet Yusoff, Nor Adlin Md
author_sort Yusoff, Nor Adlin Md
collection USM
description Madu yang dihasilkan oleh lebah tanpa sengat, Trigona spp. dikenali sebagai kelulut di Malaysia. Madu ini merupakan ubatan berharga dalam kalangan masyarakat setempat dan digunakan untuk merawat beberapa janis penyakit. Madu daripada kelulut dikatakan lebih berkesan berbanding madu yang dihasilkan oleh lebah biasa. Antara kegunaan madu kelulut adalah untuk merawat gangguan sistem penghadaman, batuk, tonsilitis, sakit tekak, ulser perut dan usus, kesejukkan, penyakit pada kawasan mulut dan membran mukus serta sebagai pembalut luka. Data saintifik mengenai madu kelulut di dalam jurnal adalah terhad. Sejajar dengan itu, kajian ini dijalankan bagi menentukan ciri - ciri fizikal dan biokimia madu kelulut dan juga menambah data saintifik berhubung madu kelulut. Bagi pengkelasan fizikal, ciri - ciri seperti warna, pengkristalan, pH, kespesifikan graviti, kelembapan dan kandungan abu ditentukan. Bagi pengkelasan biokimia, madu kelulut dianalisis bagi menentukan kandungan gula, gula penurun, protein dan lipid. Madu kelulut disediakan melalui teknik pencairan, menggunakan faktor pencairan spesifik berdasarkan kaedah ujian yang digunakan. Kandungan metal yang dikaji adalah kalsium (Ca), ferum (Fe), kuprum (Cu) dan zink (Zn). Elemen- elemen ini dikaji dengan menggunakan 'atomic absorption spectroscopy'. Keputusan yang diperoleh dibandingkan dengan nilai nutrisi madu berdasarkan klasifikasi USDA. Kandungan gula penurun telah dikesan dalam jumlah yang tinggi iaitu sebanyak 66.86%. Jumlah kandungan gula secara keseluruhannya ialah sebanyak 73.81%.Kandungan protein dan lipid adalah rendah di dalam madu kelulut iaitu sebanyak 7.86o/o bagi protein dan hanya 1 mg/ 100g bagi lipid. Metal juga dikesan dalam kuantiti sedikit. Antara keempat - empat elemen yang dikaji, kalsium merupakan elemen yang paling tinggi kandungannya di dalam madu dengan nilai sebanyak 8. 07 mg/1 OOg.
first_indexed 2024-03-06T15:40:05Z
format Monograph
id usm.eprints-47799
institution Universiti Sains Malaysia
language English
last_indexed 2024-03-06T15:40:05Z
publishDate 2005
publisher Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia
record_format dspace
spelling usm.eprints-477992020-10-28T03:24:32Z http://eprints.usm.my/47799/ Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey Yusoff, Nor Adlin Md RM Therapeutics. Pharmacology Madu yang dihasilkan oleh lebah tanpa sengat, Trigona spp. dikenali sebagai kelulut di Malaysia. Madu ini merupakan ubatan berharga dalam kalangan masyarakat setempat dan digunakan untuk merawat beberapa janis penyakit. Madu daripada kelulut dikatakan lebih berkesan berbanding madu yang dihasilkan oleh lebah biasa. Antara kegunaan madu kelulut adalah untuk merawat gangguan sistem penghadaman, batuk, tonsilitis, sakit tekak, ulser perut dan usus, kesejukkan, penyakit pada kawasan mulut dan membran mukus serta sebagai pembalut luka. Data saintifik mengenai madu kelulut di dalam jurnal adalah terhad. Sejajar dengan itu, kajian ini dijalankan bagi menentukan ciri - ciri fizikal dan biokimia madu kelulut dan juga menambah data saintifik berhubung madu kelulut. Bagi pengkelasan fizikal, ciri - ciri seperti warna, pengkristalan, pH, kespesifikan graviti, kelembapan dan kandungan abu ditentukan. Bagi pengkelasan biokimia, madu kelulut dianalisis bagi menentukan kandungan gula, gula penurun, protein dan lipid. Madu kelulut disediakan melalui teknik pencairan, menggunakan faktor pencairan spesifik berdasarkan kaedah ujian yang digunakan. Kandungan metal yang dikaji adalah kalsium (Ca), ferum (Fe), kuprum (Cu) dan zink (Zn). Elemen- elemen ini dikaji dengan menggunakan 'atomic absorption spectroscopy'. Keputusan yang diperoleh dibandingkan dengan nilai nutrisi madu berdasarkan klasifikasi USDA. Kandungan gula penurun telah dikesan dalam jumlah yang tinggi iaitu sebanyak 66.86%. Jumlah kandungan gula secara keseluruhannya ialah sebanyak 73.81%.Kandungan protein dan lipid adalah rendah di dalam madu kelulut iaitu sebanyak 7.86o/o bagi protein dan hanya 1 mg/ 100g bagi lipid. Metal juga dikesan dalam kuantiti sedikit. Antara keempat - empat elemen yang dikaji, kalsium merupakan elemen yang paling tinggi kandungannya di dalam madu dengan nilai sebanyak 8. 07 mg/1 OOg. Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia 2005-03 Monograph NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/47799/1/NOR%20ADLIN%20BINTI%20MD%20YUSOFF-24%20pages.pdf Yusoff, Nor Adlin Md (2005) Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey. Project Report. Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia. (Submitted)
spellingShingle RM Therapeutics. Pharmacology
Yusoff, Nor Adlin Md
Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey
title Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey
title_full Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey
title_fullStr Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey
title_full_unstemmed Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey
title_short Biochemical characterization ·of 'kelulut' (TRIGONA SPP) honey
title_sort biochemical characterization ·of kelulut trigona spp honey
topic RM Therapeutics. Pharmacology
url http://eprints.usm.my/47799/1/NOR%20ADLIN%20BINTI%20MD%20YUSOFF-24%20pages.pdf
work_keys_str_mv AT yusoffnoradlinmd biochemicalcharacterizationofkeluluttrigonaspphoney