Denyut Voltan Tinggi
Permintaan pengguna ke atas makanan sentiasa berubah. Pada hari ini pengguna menuntut makanan yang segar dan asli. Pempasteuran terma bukan sahaja boleh membunuh mikroorganisma tetapi boleh memberi kesan kepada rasa, warna dan kualiti makanan yang digunakan. Kaedah pempasteuran sejuk dibangunk...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Monograph |
Language: | English |
Published: |
Universiti Sains Malaysia
2005
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/57595/1/Denyut%20Voltan%20Tinggi_Nik%20Zainal%20Abidin%20Nik%20Yusoff.pdf |
_version_ | 1797013889216413696 |
---|---|
author | Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin |
author_facet | Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin |
author_sort | Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin |
collection | USM |
description | Permintaan pengguna ke atas makanan sentiasa berubah. Pada hari ini pengguna menuntut
makanan yang segar dan asli. Pempasteuran terma bukan sahaja boleh membunuh
mikroorganisma tetapi boleh memberi kesan kepada rasa, warna dan kualiti makanan yang
digunakan. Kaedah pempasteuran sejuk dibangunkan untuk membunuh mikroorganisma
tanpa penggunaan haba. Salah satu kaedah ialah dengan menggunakan medan denyut
elektrik untuk pempasteuran makanan cecair. Kajian adalah melibatkan penggunaan medan
denyut elektrik keatas makanan cecair seperti susu. Sampel susu dimasukkan ke dalam
bekas rawatan dan dirawat menggunakan medan denyut elektrik. Maksimum voltan yang
mampu dibekalkan ialah 17 kV. Parameter seperti kekuatan medan elektrik, bilangan
denyut, lebar denyut diubah-ubah untuk mengkaji kesannya terhadap kadar ketidakaktifan
mikroorganisma. |
first_indexed | 2024-03-06T16:08:26Z |
format | Monograph |
id | usm.eprints-57595 |
institution | Universiti Sains Malaysia |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T16:08:26Z |
publishDate | 2005 |
publisher | Universiti Sains Malaysia |
record_format | dspace |
spelling | usm.eprints-575952023-03-28T06:58:00Z http://eprints.usm.my/57595/ Denyut Voltan Tinggi Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin T Technology TK Electrical Engineering. Electronics. Nuclear Engineering Permintaan pengguna ke atas makanan sentiasa berubah. Pada hari ini pengguna menuntut makanan yang segar dan asli. Pempasteuran terma bukan sahaja boleh membunuh mikroorganisma tetapi boleh memberi kesan kepada rasa, warna dan kualiti makanan yang digunakan. Kaedah pempasteuran sejuk dibangunkan untuk membunuh mikroorganisma tanpa penggunaan haba. Salah satu kaedah ialah dengan menggunakan medan denyut elektrik untuk pempasteuran makanan cecair. Kajian adalah melibatkan penggunaan medan denyut elektrik keatas makanan cecair seperti susu. Sampel susu dimasukkan ke dalam bekas rawatan dan dirawat menggunakan medan denyut elektrik. Maksimum voltan yang mampu dibekalkan ialah 17 kV. Parameter seperti kekuatan medan elektrik, bilangan denyut, lebar denyut diubah-ubah untuk mengkaji kesannya terhadap kadar ketidakaktifan mikroorganisma. Universiti Sains Malaysia 2005-03-01 Monograph NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/57595/1/Denyut%20Voltan%20Tinggi_Nik%20Zainal%20Abidin%20Nik%20Yusoff.pdf Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin (2005) Denyut Voltan Tinggi. Project Report. Universiti Sains Malaysia, Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik. (Submitted) |
spellingShingle | T Technology TK Electrical Engineering. Electronics. Nuclear Engineering Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin Denyut Voltan Tinggi |
title | Denyut Voltan Tinggi |
title_full | Denyut Voltan Tinggi |
title_fullStr | Denyut Voltan Tinggi |
title_full_unstemmed | Denyut Voltan Tinggi |
title_short | Denyut Voltan Tinggi |
title_sort | denyut voltan tinggi |
topic | T Technology TK Electrical Engineering. Electronics. Nuclear Engineering |
url | http://eprints.usm.my/57595/1/Denyut%20Voltan%20Tinggi_Nik%20Zainal%20Abidin%20Nik%20Yusoff.pdf |
work_keys_str_mv | AT nikyusoffnikzainalabidin denyutvoltantinggi |