Denyut Voltan Tinggi

Permintaan pengguna ke atas makanan sentiasa berubah. Pada hari ini pengguna menuntut makanan yang segar dan asli. Pempasteuran terma bukan sahaja boleh membunuh mikroorganisma tetapi boleh memberi kesan kepada rasa, warna dan kualiti makanan yang digunakan. Kaedah pempasteuran sejuk dibangunk...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin
Format: Monograph
Language:English
Published: Universiti Sains Malaysia 2005
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/57595/1/Denyut%20Voltan%20Tinggi_Nik%20Zainal%20Abidin%20Nik%20Yusoff.pdf
_version_ 1797013889216413696
author Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin
author_facet Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin
author_sort Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin
collection USM
description Permintaan pengguna ke atas makanan sentiasa berubah. Pada hari ini pengguna menuntut makanan yang segar dan asli. Pempasteuran terma bukan sahaja boleh membunuh mikroorganisma tetapi boleh memberi kesan kepada rasa, warna dan kualiti makanan yang digunakan. Kaedah pempasteuran sejuk dibangunkan untuk membunuh mikroorganisma tanpa penggunaan haba. Salah satu kaedah ialah dengan menggunakan medan denyut elektrik untuk pempasteuran makanan cecair. Kajian adalah melibatkan penggunaan medan denyut elektrik keatas makanan cecair seperti susu. Sampel susu dimasukkan ke dalam bekas rawatan dan dirawat menggunakan medan denyut elektrik. Maksimum voltan yang mampu dibekalkan ialah 17 kV. Parameter seperti kekuatan medan elektrik, bilangan denyut, lebar denyut diubah-ubah untuk mengkaji kesannya terhadap kadar ketidakaktifan mikroorganisma.
first_indexed 2024-03-06T16:08:26Z
format Monograph
id usm.eprints-57595
institution Universiti Sains Malaysia
language English
last_indexed 2024-03-06T16:08:26Z
publishDate 2005
publisher Universiti Sains Malaysia
record_format dspace
spelling usm.eprints-575952023-03-28T06:58:00Z http://eprints.usm.my/57595/ Denyut Voltan Tinggi Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin T Technology TK Electrical Engineering. Electronics. Nuclear Engineering Permintaan pengguna ke atas makanan sentiasa berubah. Pada hari ini pengguna menuntut makanan yang segar dan asli. Pempasteuran terma bukan sahaja boleh membunuh mikroorganisma tetapi boleh memberi kesan kepada rasa, warna dan kualiti makanan yang digunakan. Kaedah pempasteuran sejuk dibangunkan untuk membunuh mikroorganisma tanpa penggunaan haba. Salah satu kaedah ialah dengan menggunakan medan denyut elektrik untuk pempasteuran makanan cecair. Kajian adalah melibatkan penggunaan medan denyut elektrik keatas makanan cecair seperti susu. Sampel susu dimasukkan ke dalam bekas rawatan dan dirawat menggunakan medan denyut elektrik. Maksimum voltan yang mampu dibekalkan ialah 17 kV. Parameter seperti kekuatan medan elektrik, bilangan denyut, lebar denyut diubah-ubah untuk mengkaji kesannya terhadap kadar ketidakaktifan mikroorganisma. Universiti Sains Malaysia 2005-03-01 Monograph NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/57595/1/Denyut%20Voltan%20Tinggi_Nik%20Zainal%20Abidin%20Nik%20Yusoff.pdf Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin (2005) Denyut Voltan Tinggi. Project Report. Universiti Sains Malaysia, Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik. (Submitted)
spellingShingle T Technology
TK Electrical Engineering. Electronics. Nuclear Engineering
Nik Yusoff, Nik Zainal Abidin
Denyut Voltan Tinggi
title Denyut Voltan Tinggi
title_full Denyut Voltan Tinggi
title_fullStr Denyut Voltan Tinggi
title_full_unstemmed Denyut Voltan Tinggi
title_short Denyut Voltan Tinggi
title_sort denyut voltan tinggi
topic T Technology
TK Electrical Engineering. Electronics. Nuclear Engineering
url http://eprints.usm.my/57595/1/Denyut%20Voltan%20Tinggi_Nik%20Zainal%20Abidin%20Nik%20Yusoff.pdf
work_keys_str_mv AT nikyusoffnikzainalabidin denyutvoltantinggi