Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras
Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderu...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
1994
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf |
_version_ | 1825908413163372544 |
---|---|
author | Tan, Chiew Ming |
author_facet | Tan, Chiew Ming |
author_sort | Tan, Chiew Ming |
collection | USM |
description | Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati
meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderungan retrogradasi tetapi menurunkan kelikatan puncak (Vp). Pada amnya amilogram jenis
B bagi tepung beras asal telah ditukarkan kepada amilogram jenis C selepas pengolahan H-L. Tepung terolah H-L mempamerkan pengurangan dalam adsorpsi air pada mana-mana tekanan wap relatif. Pemerhatian-pemerhatian di atas mungkin disebabkan oleh pertambahan aturan yang mungkin berlaku pada kawasan amorfus dan atau berhablur dalam granul-granul kanji semasa pengolahan. Suhu pengolahan yang terlalu tinggi mungkin mengakibatkan penurunan dalam berat molekul kanji
yang menggalakkan retrogradasi. |
first_indexed | 2024-09-25T03:58:00Z |
format | Thesis |
id | usm.eprints-61119 |
institution | Universiti Sains Malaysia |
language | English |
last_indexed | 2024-09-25T03:58:00Z |
publishDate | 1994 |
record_format | dspace |
spelling | usm.eprints-611192024-09-13T08:15:57Z http://eprints.usm.my/61119/ Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras Tan, Chiew Ming T1-995 Technology(General) Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderungan retrogradasi tetapi menurunkan kelikatan puncak (Vp). Pada amnya amilogram jenis B bagi tepung beras asal telah ditukarkan kepada amilogram jenis C selepas pengolahan H-L. Tepung terolah H-L mempamerkan pengurangan dalam adsorpsi air pada mana-mana tekanan wap relatif. Pemerhatian-pemerhatian di atas mungkin disebabkan oleh pertambahan aturan yang mungkin berlaku pada kawasan amorfus dan atau berhablur dalam granul-granul kanji semasa pengolahan. Suhu pengolahan yang terlalu tinggi mungkin mengakibatkan penurunan dalam berat molekul kanji yang menggalakkan retrogradasi. 1994-02 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf Tan, Chiew Ming (1994) Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras. Masters thesis, Universiti Sains Malaysia. |
spellingShingle | T1-995 Technology(General) Tan, Chiew Ming Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title | Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_full | Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_fullStr | Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_full_unstemmed | Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_short | Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_sort | modifikasi hidrotermal terhadap sifat sifat fiziko kimia tepung beras |
topic | T1-995 Technology(General) |
url | http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf |
work_keys_str_mv | AT tanchiewming modifikasihidrotermalterhadapsifatsifatfizikokimiatepungberas |