Tingkatkan kompetensi penjawat awam untuk kekalkan prestasi dan relevan di mata masyarakat - Md Nor, Noranifitri (Penerbit UTHM, 2020)
Kerajaan merupakan sebuah komponen pentadbiran penting dalam sesebuah negara. Kecekapan dalam aspek pengurusan dan pentadbiran perkhidmatan awam yang komprehensif dapat dilaksanakan melalui pengurusan dan pentadbiran yang berasaskan kompetensi diri dan organisasi. Menurut Helen Iris Bound (2013), dalam Sistem Kelayakan Kecekapan Tenaga Kerja, kompetensi bermaksud keupayaan untuk melaksanakan tugas atau fungsi kerja tertentu dengan berasakan pengetahuan yang betul, kemahiran dan sikap. Pengetahuan, kemahiran dan sikap adalah komponen keperluan dan kegunaan seseorang dalam pekerjaan yang boleh dilihat dan boleh diukur dan akhirnya membentuk asas kepada kriteria kecekapan. Kompetensi penjawat awam penting untuk memastikan penjawat awam kekal berprestasi dan relevan di mata masyarakat. Prestasi merujuk kepada Dewan Bahasa dan Pustaka adalah hasil dan mutu yang diperoleh dalam menjalankan sesuatu tugas atau pencapaian. Prestasi penjawat awam sentiasa dinilai oleh masyarakat kerana masyarakat berhak untuk mendapatkan perkhidmatan yang baik daripada pihak kerajaan