Pengaruh kompetensi doktor pelatih terhadap pembelajaran perubatan - Saleh, Nor Shela; Yaacob, Hashim Fauzy; Rosli, Mohd Shafie; Abu Bakar, Thuaibah; Md. Ali, Azlah (Penerbit UTHM, 2019)
Kajian ini dijalankan dalam kalangan doktor pelatih yang sedang menjalani pembelajaran perubatan atau dikenali sebagai housemanship. Isu utama yang diselidik adalah pengaruh kompetensi doktor pelatih terhadap penguasaan pembelajaran perubatan. Terdapat empat objektif kajian; mengkaji latar belakang, tahap kompetensi, tahap penguasaan pembelajaran perubatan dan pengaruh antara kompetensi dengan penguasaan pembelajaran doktor pelatih. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik dan hasilnya sebanyak 98 responden diperolehi. Majoriti responden adalah berumur antara 21 hingga 25 tahun dan telah berkahwin. Kajian juga mendapati kesemua kompetensi dan penguasaan pembelajaran perubatan dapat dicapai dengan baik dan tinggi. Pengkaji juga mendapati terdapat pengaruh yang signifikan antara kompetensi dengan pembelajaran perubatan doktor pelatih. Namun, pengkaji mencadangkan agar kajian ini dapat dipertingkatkan oleh pengkaji akan datang supaya limitasi dan kekurangan kajian ini dapat diperbaiki.