Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti pemasalahan, latar belakang akademik (sains), motivasi dan sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan. Sampel kajian ini adalah seramai 30 orang pelajar tingkatan 5 di Sekolah menengah Teknik Muar, Johor Darul Takzim. Instrumen kajian yang digunakan ia...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English English English |
Published: |
2003
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.uthm.edu.my/7642/1/24p%20DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM.pdf http://eprints.uthm.edu.my/7642/2/DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf http://eprints.uthm.edu.my/7642/3/DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM%20WATERMARK.pdf |
_version_ | 1825710420138131456 |
---|---|
author | Ab. Rahim, Dayang Suhaila |
author_facet | Ab. Rahim, Dayang Suhaila |
author_sort | Ab. Rahim, Dayang Suhaila |
collection | UTHM |
description | Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti pemasalahan, latar belakang akademik
(sains), motivasi dan sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan. Sampel kajian ini
adalah seramai 30 orang pelajar tingkatan 5 di Sekolah menengah Teknik Muar, Johor
Darul Takzim. Instrumen kajian yang digunakan ialah borang soal selidik. Nilai Alpha�cronbach bagi kajian rintis ialah 0.8170. Pengkaji menggunakan SPSS versi 10.00 untuk
menganalisis data. Hasil dapatan kajian menunjukkan permasalahan pelajar dalam
memahami bab Pemakanan seperti kurang bahan rujukan, sikap pelajar dan penggunaan
istilah sains yang sukar untuk difahami. Latar belakang akademik pelajar adalah
sederhana iaitu majoriti mendapat C bagi mata pelajaran sains. Gaya pembelajaran dari
aspek rangsangan, emosi, sosiologi dan psikologi adalah tinggi dan ini menunjukkan
tiada masalah yang serius berhubung dengan aspek-aspek tersebut Namun begitu dari
aspek fisiologi adalah sederhana. Motivasi pelajar juga adalah tinggi. Namun begitu,
sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan adalah negatif. Hasil daripada dapatan
kajian, pengkaji telah menghasilkan satu modul cadangan iaitu Modul Pembelajaran
Kendiri Bab Pemakanan. |
first_indexed | 2024-03-05T21:57:20Z |
format | Thesis |
id | uthm.eprints-7642 |
institution | Universiti Tun Hussein Onn Malaysia |
language | English English English |
last_indexed | 2024-03-05T21:57:20Z |
publishDate | 2003 |
record_format | dspace |
spelling | uthm.eprints-76422022-09-08T02:16:34Z http://eprints.uthm.edu.my/7642/ Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik Ab. Rahim, Dayang Suhaila TX Home economics TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti pemasalahan, latar belakang akademik (sains), motivasi dan sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan. Sampel kajian ini adalah seramai 30 orang pelajar tingkatan 5 di Sekolah menengah Teknik Muar, Johor Darul Takzim. Instrumen kajian yang digunakan ialah borang soal selidik. Nilai Alpha�cronbach bagi kajian rintis ialah 0.8170. Pengkaji menggunakan SPSS versi 10.00 untuk menganalisis data. Hasil dapatan kajian menunjukkan permasalahan pelajar dalam memahami bab Pemakanan seperti kurang bahan rujukan, sikap pelajar dan penggunaan istilah sains yang sukar untuk difahami. Latar belakang akademik pelajar adalah sederhana iaitu majoriti mendapat C bagi mata pelajaran sains. Gaya pembelajaran dari aspek rangsangan, emosi, sosiologi dan psikologi adalah tinggi dan ini menunjukkan tiada masalah yang serius berhubung dengan aspek-aspek tersebut Namun begitu dari aspek fisiologi adalah sederhana. Motivasi pelajar juga adalah tinggi. Namun begitu, sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan adalah negatif. Hasil daripada dapatan kajian, pengkaji telah menghasilkan satu modul cadangan iaitu Modul Pembelajaran Kendiri Bab Pemakanan. 2003-03 Thesis NonPeerReviewed text en http://eprints.uthm.edu.my/7642/1/24p%20DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM.pdf text en http://eprints.uthm.edu.my/7642/2/DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf text en http://eprints.uthm.edu.my/7642/3/DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM%20WATERMARK.pdf Ab. Rahim, Dayang Suhaila (2003) Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn. |
spellingShingle | TX Home economics TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service Ab. Rahim, Dayang Suhaila Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik |
title | Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik |
title_full | Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik |
title_fullStr | Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik |
title_full_unstemmed | Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik |
title_short | Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik |
title_sort | mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik |
topic | TX Home economics TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service |
url | http://eprints.uthm.edu.my/7642/1/24p%20DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM.pdf http://eprints.uthm.edu.my/7642/2/DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf http://eprints.uthm.edu.my/7642/3/DAYANG%20SUHAILA%20AB.%20RAHIM%20WATERMARK.pdf |
work_keys_str_mv | AT abrahimdayangsuhaila mengenalpastipermasalahanpelajarkursuskateringdalammatapelajaranteknologikateringdisekolahmenengahteknik |