Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri

Pendidikan hospitaliti di MaJaysia rnernainkan peranan penting daJarn menyokong pembangunan pelancongan dan memastikan penawaran sumber manusia yang berkualiti berterusan bagi rnernenuhi keperluan industri. Kajian yang rnelibatkan aspek berkaitan dengan hospitaliti ini ialah kaj ian ke atas gr...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Embul, Helen Unyan
Format: Thesis
Language:English
English
English
Published: 2001
Subjects:
Online Access:http://eprints.uthm.edu.my/7651/1/24p%20HELEN%20UNYAN%20EMBUL.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7651/2/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7651/3/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20WATERMARK.pdf
_version_ 1796869605632770048
author Embul, Helen Unyan
author_facet Embul, Helen Unyan
author_sort Embul, Helen Unyan
collection UTHM
description Pendidikan hospitaliti di MaJaysia rnernainkan peranan penting daJarn menyokong pembangunan pelancongan dan memastikan penawaran sumber manusia yang berkualiti berterusan bagi rnernenuhi keperluan industri. Kajian yang rnelibatkan aspek berkaitan dengan hospitaliti ini ialah kaj ian ke atas graduan sepenuh masa pengkhususan program pengurusan hotel dan katering bagi tempoh pengajian dua tahun. Matlarnat utama kajian ini ialah untuk mendapatkan persepsi pengurus personel hotel terhadap kepentingan subjek yang ditawarkan masa kini, kernahiran keIjaya, sahsiah diri dan tahap pencapaian graduan. Sejumlah 100 borang soal selidik diedarkan kepada 100 buah hotel yang beroperasi di kawasan Kuala Lumpur, Selangor dan Kuching. WaJau bagairnanapun, daripada populasi tersebut, hanya 37 (37%) responden sahaja yang memberikan respon kepada kajian ini. Dapatan im menunjukkan bahawa 37 eJernen ( subjek ), 29 item kemahiran kerjaya dan 24 item sahsiah diri dikatakan sebagai sangat penting. Walau bagaimanapun, dari segi pengukuran kua1iti, graduan pengurusan hotel dan katering masih belum dapat memenuhi keperluan dan permintaan pihak industri.
first_indexed 2024-03-05T21:57:21Z
format Thesis
id uthm.eprints-7651
institution Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
language English
English
English
last_indexed 2024-03-05T21:57:21Z
publishDate 2001
record_format dspace
spelling uthm.eprints-76512022-09-08T02:18:05Z http://eprints.uthm.edu.my/7651/ Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri Embul, Helen Unyan TX Home economics TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service Pendidikan hospitaliti di MaJaysia rnernainkan peranan penting daJarn menyokong pembangunan pelancongan dan memastikan penawaran sumber manusia yang berkualiti berterusan bagi rnernenuhi keperluan industri. Kajian yang rnelibatkan aspek berkaitan dengan hospitaliti ini ialah kaj ian ke atas graduan sepenuh masa pengkhususan program pengurusan hotel dan katering bagi tempoh pengajian dua tahun. Matlarnat utama kajian ini ialah untuk mendapatkan persepsi pengurus personel hotel terhadap kepentingan subjek yang ditawarkan masa kini, kernahiran keIjaya, sahsiah diri dan tahap pencapaian graduan. Sejumlah 100 borang soal selidik diedarkan kepada 100 buah hotel yang beroperasi di kawasan Kuala Lumpur, Selangor dan Kuching. WaJau bagairnanapun, daripada populasi tersebut, hanya 37 (37%) responden sahaja yang memberikan respon kepada kajian ini. Dapatan im menunjukkan bahawa 37 eJernen ( subjek ), 29 item kemahiran kerjaya dan 24 item sahsiah diri dikatakan sebagai sangat penting. Walau bagaimanapun, dari segi pengukuran kua1iti, graduan pengurusan hotel dan katering masih belum dapat memenuhi keperluan dan permintaan pihak industri. 2001-09 Thesis NonPeerReviewed text en http://eprints.uthm.edu.my/7651/1/24p%20HELEN%20UNYAN%20EMBUL.pdf text en http://eprints.uthm.edu.my/7651/2/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf text en http://eprints.uthm.edu.my/7651/3/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20WATERMARK.pdf Embul, Helen Unyan (2001) Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri. Masters thesis, lnstitut Teknologi Tun Hussein Onn.
spellingShingle TX Home economics
TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service
Embul, Helen Unyan
Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri
title Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri
title_full Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri
title_fullStr Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri
title_full_unstemmed Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri
title_short Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri
title_sort kurikulum pengurusan hotel katering satu analisis terhadap elemen elemen kemahiran kerjaya dan sahsiah diri
topic TX Home economics
TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service
url http://eprints.uthm.edu.my/7651/1/24p%20HELEN%20UNYAN%20EMBUL.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7651/2/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7651/3/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20WATERMARK.pdf
work_keys_str_mv AT embulhelenunyan kurikulumpengurusanhotelkateringsatuanalisisterhadapelemenelemenkemahirankerjayadansahsiahdiri