Pembinaan Sistem Pangkalan Data Pusat Sumber KUiTTHO: kajian terhadap penggunaan pusat sumber JPTV, FTK KUiTTHO dengan sistem pangkalan data yang dibina - Abdul Mutalib, Roshila (2002)
Kajian ini dijalankan adalah untuk membina Sistem Pangkalan Data bagi Pusat Sumber KUiTTHO. Dengan pembinaan sistem ini adalah untuk mengenalpasti samada sistem yang dibina dapat memudahkan para pengguna serta kepada pihak pengurusan Pusat Sumber KUiTTHO dari segi peminjaman, pemulangan bahan, penambahan bahan dan sebagainya. Kajian ini adalah direkabentuk menggunakan pendekatan tinjauan dan pengumpulan data melalui kaedah instrumentasi borang soal selidik dan juga dengan mengunakan kaedah temuduga. Seramai 30 orang responden yang terdiri daripada pengguna Pusat Sumber KUiTTHO dipilih secara rawak bagi menjawab soal selidik yang dijalankan. Penganalisaan data adalah dilakukan dengan menggunakan perisian Statistical Packages For Social Sciences (SPSS) versi 10.0. Data dianalisa secara kuantitatif bagi mendapatkan nilai kekerapan, peratusan dan juga purata min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa mojoriti daripada responden bersetuju dengan pembinaan sistem pangkalan data Pusat Sumber KUiTTHO dan dengan pembinaan sistem ini segala urusan dapat dijalankan dengan mudah dan cepat. Diharapkan dengan pembinaan sistem pangkalan data Pusat Sumber KUiTTHO ini segala kesulitan yang dialami oleh pengguna dan juga pihak teknikal Pusat Sumber KUiTTHO dapat diatasi dengan lebih praktikal.